Нели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Нели.

Нели
американски рапър
Роден
2 ноември 1974 г. (49 г.)

Учил вСАЩ
Музикална кариера
ПсевдонимNelly
Стилхип-хоп, поп музика, съвременен ритъм енд блус, поп рап
Инструментивокал
Активностот 2000 г.
ЛейбълDerrty Entertainment, „Юнивърсъл Мюзик Груп
Семейство
ПартньорАшанти (2004 – 2014)
Деца4

Уебсайтwww.realnelly.com
Нели в Общомедия

Нели, чието цяло име е Корнел Хейнс младши (на английски: Nelly, Cornell Haynes Jr.), е американски певец и актьор, роден на 2 ноември 1974 г. в Остин, щата Тексас. Той е един от най-продаваните рапизпълнители на всички времена с над 40 милиона продадени албума в цял свят. Освен това той е и най-успешният рапър в историята на американската класация Billboard Hot 100 с девет песни в челната десетка, четири от които са заемали първото място. Нели има спечелени три награди Грами.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Нели е роден в семейството на войник от Военновъздушните сили на САЩ. Малко след раждането му, семейството се мести да живее в Испания, защото бащата е стациониран там. След като Нели става на три години, семейството му се завръща в САЩ, този път установявайки се в Сейнт Луис. Има две деца – дъщеря Чанел Хийнс (р. 27 февруари 1994) и син Корнел Хейнс трети (р. 2 март 1999).

Нели има доста бурно детство. Живее с различни членове на семейството и няколко пъти сменя училището си. Често се забърква в улични разправии с момчета на неговата възраст. Скоро е открит бейзболният му талант, но Нели отклонява няколко предложения да започне професионална кариера. Вместо това, през 1993 г., заедно с петима свои приятели основава групата Сейнт Лунатикс.

През 1996 г. Сейнт Лунатикс записва първия си сингъл – Gimme What Ya Got, който бързо добива популярност в Сейнт Луис и околността. Въпреки този успех, групата не успява да подпише договор със звукозаписна компания. След няколко неуспешни опита Нели решава, че ще има по-голям успех със солова кариера и утвърждаването му на музикалната сцена ще спомогне за развитието на групата. Нели подписва с Юнивърсъл Рекърдс и през 2000 г. издава дебютния си албум – Country Grammar. Албумът влиза директно на трето място в общата класация за продажба на албуми Билборд 200, а по-късно стига и до първата позиция. Country Grammar се продава над 9 милиона пъти, което му осигурява сертификация от RIAA като деветкратно платинен.

Година по-късно идва и дългоочакваният пробив на Сейнт Лунатикс, който печели платинен статут. През 2002 г. излиза вторият албум на Нели, наречен Nellyville. Той също заема първата позиция в Билборд 200. Продадени са над 6 милиона копия (шесткратен платинен статут).

Междувременно се оказва, че сестра му Джаки Донахю е болна от левкемия. През 2003 г. двамата стартират кампанията Jus Us 4 Jackie, чиято цел е намирането на костен мозък за трансплантация. Въпреки че в конкретния случай кампанията е безрезултатна и Джаки умира през месец март 2005 г., фондацията успява да осигури донори за други болни хора. Нели стартира и 4sho4kids – благотворителна организация, посветена на подобряване нивото на живот на деца, родени и развиващи се недъзи и деца, пристрастени към наркотиците.

През 2003 г. Нели печели две награди грами – за Най-добро мъжко солово рап-изпълнение (Hot in Herre) и Най-добро рап сътрудничество (Dilemma в дует с Кели Роулънд). През 2004 г. отново печели Грами, този път в категорията Най-добро рап-изпълниние на дует или група за песента Shake Ya Tailfeather на колегата му от Сейнт Лунатикс Мърфи Лий, в която участва и Пи Диди.

През 2004 г. Нели прави нещо невиждано за рап изпълнител дотогава[1] – той издава два албума едновременно – Sweat, който е с рап ориентация и в него преобладават бързите и ударни клубни хитове, и Suit, който има R&B звучене. С тях той поставя няколко рекорди. Нели е първият в света изпълнител, който дебютира едновременно на първа и втора позиция (респективно Suit и Sweat) в класациите и в САЩ, и в Канада. Освен това той е и първият певец, който заема едновременно първо и второ място, както в Билборд 200, така и в R&B/Hip-Hop класацията за албуми.[2] Suit се оказва по-успешният албум с над 3 милиона продадени копия, докато Sweat има „само“ над един милион продажби.

Новият албум на Нели е озаглавен Brass Knuckles, който след неколкократни отлагания трябва да излезе на пазара през юни 2008 г.

Освен на музикалната сцена, Нели се проявява и на големия екран. Дебютът му е през 2001 г. във филма Snipes със Зой Салдана, който обаче поради липса на средства няма особен успех в кината. През 2005 г. Нели участва в Свободна игра (The Longest Yard) с Бърт Рейнолдс, Адам Сандлър, Крис Рок, римейк на едноименния филм с Бърт Рейнолдс от 1974 г.

Нели притежава своя собствена модна колекция за мъже и жени. Тази за мъже се нарича Vokal, а женската е Apple Bottoms.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Основна статия: Дискография на Нели
Албуми
Компилации
Сингли
Като гост-изпълнител

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]