Нинове

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нинове
Ninove
Знаме
      
Герб
Страна Белгия
РегионФламандски
ОбщностФламандска
ПровинцияИзточна Фландрия
ОкръгАлст
Площ51,89 km²
Надм. височина22 m
Население35 651 души (2006)
687 души/km²
КметЛюк Дюран (VLD)
Пощенски код9400, 9401, 9402, 9404, 9406
Телефонен код054
Официален сайтwww.ninove.be
Нинове в Общомедия

Нинове (на нидерландски: Ninove) е град и община в Северна Белгия, окръг Алст на провинция Източна Фландрия. Населението му е около 35 700 души (2006).

История[редактиране | редактиране на кода]

Най-старият вариант на името Нинове (Ninove) – Neonifus датира от IX век. По-късни версии на името на града са Ninive и Nineve. Настоящата версия датира от XIV век. Произходът на името на града не е ясен. За него има две теории: че името е от римски или от франкски произход. Означава „нови пасища“.

По време на римското владичество, Нинове е малко селище, разположено в сегашната Nederwijk. С пристигането на франките през IV век, селището нараства до малък земеделски град. От 843 г. територията, на която се намира Нинове, е част от Свещената Римска империя. През XI век тя е завладяна от графа на Фландрия, Балдуин V и цялата територия между реките Шелда и Дендер става част от Фландрия.

Църквата на абатството в Нинове

След XI век, средновековното селище е укрепено и тъй като оттам минава търговският маршрут между Фландрия и Брабант, градът просперира и се разраства. През 1137 г., Норбертински монаси основават абатството „Свети Корнелий“ в непосредствена близост до града. Абатството притежава големи земи и скоро се превръща в един от най-големите производители на зърно във Фландрия. През 1295 г. градът и земите са закупени от графа на Фландрия, Ги дьо Дампиер.

Периодът XV – XVII век е лош за града заради военните, религиозни и политически конфликти в региона. Абатството е ограбено от французите през 1578 г., по време на Реформацията. През 1658 г., Нинове е окупиран от френската армия. След сключването на Пиренейския договор, Франция връща на Испания територията, но земите сменят владетеля си неведнъж по време на войните на френските крале Луи XIV и Луи XV.

През XVII век, Нинове понася тежко последиците от войните и градът е изправен пред голяма икономическа криза, след като текстилната индустрия в него запада. Голямото абатство е затворено от французите през 1796 г., след като Фландрия е анексирана към Франция.

През XIX век, Нинове се индустриализира и до началото на Първата световна война, градът става център на фламандската кибритна индустрия. Тази индустрия обаче запада и последната фабрика за производство на кибрит е затворена в края на 1970-те.

Населението на Нинове стабилно нараства и градът се превръща в привлекателен търговски, развлекателен и икономически център.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ninove в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​