Носрат Песешкиян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Носрат Песешкиан
Nossrat Peseschkian
немски невролог, психиатър и психотерапевт

Роден
Починал
27 април 2010 г. (76 г.)

РелигияБахайство
Националност Германия
Научна дейност
ОбластПсихология
Известен сСъздаване на Позитивна психотерапия (1968)
НаградиГермански орден за заслуги[1] (2006)

Носрат Песешкиан (Nossrat Peseschkian) е немски невролог, психиатър и психотерапевт, основател на позитивната психотерапия (1968), което се базира на подход, интегриращ две култури.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 18 юни 1933 година в Кашан, Иран. Завършва средно образование в Техеран. От 1954 година живее в Западна Германия. Следва медицина във Фрайбург, Майнц и Франкфурт на Майн. Специализира психотерапия във ФРГ, Швейцария и САЩ.

От 1968 година д-р Песешкиан ръководи във Висбаден частен психотерапевтичен кабинет. Той е президент на Германското дружество за позитивна психотерапия и доцент в Академията за лекарска следдипломна квалификация при Лекарската камара на провинция Хесен. Основава и Висбаденската академия по психотерапия – следдипломен институт по психотерапия. Създава световна мрежа от над 100 местни, регионални и национални центрове по позитивна психотерапия, открити в 23 страни до днес.

Методът на позитивната психотерапия е позитивен психодинамичен метод с центрове и институти в повече от 20 страни по света.

Песешкиян е член на Бахайството и свързва работата си с тази религия[2]. Умира на 27 април 2010 година във Висбаден, Германия.

Книги[редактиране | редактиране на кода]

  • Търговецът и папагалът, ИК Славена
  • 33 плюс една форми на партньорство, ИК Славена
  • Психосоматика и позитивна психотерапия – том I и II, ИК Славена
  • Позитивната фамилна психотерапия. Варна 1995 ИК Салвена
  • Позитивна психотерапия на ежедневието, ИК Славена

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. OneCountry.org Order of Merit awarded to Peseschkian
  2. Applications of Positive Psychotherapy for Marriage and Family Therapy Архив на оригинала от 2008-04-11 в Wayback Machine. by Nossrat Peseschkian, Bahá'í Studies Notebook Vol. 3, Nos. 1 – 2, MARCH 1983, publication of the Association for Bahá'í Studies

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Nossrat Peseschkian в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​