Онцидиум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Онцидиум
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Едносемеделни (monocots)
разред:Зайчесянкоцветни (Asparagales)
семейство:Орхидеи (Orchidaceae)
триб:Cymbidieae
подтриб:Oncidiinae
род:Онцидиум (Oncidium)
Научно наименование
Sw., 1800
Онцидиум в Общомедия
[ редактиране ]

Онцидиумът (Oncidium) e род многогодишни растения от семейство Орхидеи. Абревиатурата на родовото име е Onc. Голяма част представители на род Онцидиум (Oncidium) са епифити, по-рядко литофити. Широко са разпространени в Централна и Южна Америка, южните части на Флорида и Карибите – Антилските острови. Срещат се в гори от различен тип от 0 до 4000 m надморска височина. Много представители на род Онцидиум (Oncidium) и хибриди с участието му са популярни стайни растения, а също широко представени в ботаническите градини. Oncidum altissimum и Oncidium baueri достигат височина 5 m, а Oncidum sarcodes – 3 m.

Етимология и история на името[редактиране | редактиране на кода]

Oncidium altissimum е описан от шведския ботаник Петер Улоф Шварц през 1800 г. Латинското име на рода произлиза от гръцки – onkos – подутина, изпъкналост и eidos – вид, образец. Името е свързано с особеностите на устната на цвета на Онцидиума (Oncidium).

Морфологично описание[редактиране | редактиране на кода]

Цветовете като правило са с различни оттенъци на жълтия, оранжев или кафяв цвят. Червеният цвят се среща много рядко, тъй като очите на повечето насекоми, опрашващи Онцидиум не са чувствителни към червения цвят (Van der Pijl and Dodson, 1966, Orchid Flowers – Their Pollination and Evolution).

По външни белези могат да се разделят на 3 групи:

  • Първата е с ясно изразени зелени псевдобулби, с дълъг цветонос, гроздовидно разположени дребни цветове и характерна устна. Те са най-вече със златисто жълти цветове.
  • Втората група е с изключително малки псевдобулби и изправени, заострени цилиндрични листа, служещи като резервоар за вода и хранителни запаси. Като размер могат да са от миниатюрни до гиганти с листа до 30 cm и цветонос, достигащ до 1 m, от чийто връх излиза цвета – предимно в жълто и кафяво. Тези видове, известни като хибриден клас, са определени като Psychopsis.
  • Третият вид е класифиран като Tolumnia. Нямат псевдобулби, листата са ветрилообразно разположени с големина до 15 cm. Те служат за резервоар на хранителни вещества и вода. Тази група е с най-сложно устроени и красиви цветове. Cyrtochilum е друг род, в който са били прекласифицирани неотдавна много видове Онцидиуми. Особеност – всяка нова псевдобулба нараства в горната част на старата.

Опазване на изчезващите видове[редактиране | редактиране на кода]

Всички видове на род Онцидиум (Oncidium) влизат в Приложение II Конвенции CITES. Целта на Конвенцията е да гарантира, че международната търговия с диви животни и растения няма да застраши тяхното естествено разпространие и начин на живот.

Отглеждане[редактиране | редактиране на кода]

По температурни условия се делят на три основни групи.

Хладнолюбиви видове[редактиране | редактиране на кода]

Oncidium flexuosum, Oncidium varicosum

  • Летни температури – дневни 15 – 18 °C, нощни 7 – 15 °C.
  • Зимни температури – дневни 10 – 15 °C, нощни 7 – 10 °C.

Умерени видове[редактиране | редактиране на кода]

Oncidium sphacelatum, Oncidium cheirophorum, Oncidium splendidum

  • Летни температури – дневни 18 – 25 °C, нощни 15 – 18 °C
  • Зимни температури – дневни 18 – 20 °C, нощни 12 – 15 °C

Топлолюбиви видове[редактиране | редактиране на кода]

Oncidium lanceanum, Oncidium stacyi

  • Летни температури – дневни 20 – 25 °C, нощни 18 – 20 °C
  • Зимни температури – дневни 20 – 25 °C, нощни 18 – 20 °C

Субстрат[редактиране | редактиране на кода]

Могат да се отглеждат окачени на блок или кора, в мрежести кошнички за епифити, пластмасови и керамични саксии. Субстратът обикновено е смес от борови кори средна фракция (парченца от 0,5 до 1 cm), перлит и въглен. Може също да се използва смес от борови кори, също средна фракция със сфагнум мъх в съотношение 4:1. Повечето видове и хибриди не понасят преполиването, корените трябва да изсъхват напълно преди ново поливане. Предпочитат мека вода, лошо понасят засоляването на субстрата. Въздушната влажност е в зависимост от изискванията на вида, но в общия случай е около 40%. Движението на въздуха или доброто проветряване е от съществено значение за развитието на здраво растение, както и намалява риска от бактериални и гъбични инфекции. Желателно е наличието на вентилатор в помещения, където се отглежда Онцидиум (Oncidium).

Систематика[редактиране | редактиране на кода]

Много от видовете Онцидиум са наново класифицирани в последните години, систематиката на рода е неусточива. В последните десетилетия, с появата на нови методи на изследване, голяма част от видовете на род Онцидиум (Oncidium) са се отделили или се отделят на по-малки родове: Psygmorchis, Tolumnia, Caucaea, Chelyorchis, Cyrtochilum, Cyrtochiloides, Otoglossum, Psychopsis, Psychopsiella, Trichocentrum и Zelenkoa.

По последни данни изредените видове са включени в: Cochlioda, Collarestuartense, Mexicoa, Miltonioides, Odontoglossum, Sigmatostalix, Solenidiopsis и Symphyglossum в род Oncidium. Видовете, по-рано отнасящи се към Онцидиум (Oncidium) от родове Lophiaris и Cohniella в род Trichocentrum. Видовете от род Psygmorchis и Oncidium cristagalli преминават в род Erycina.

Oncidium brunleesianum
Florida Orchid (Oncidium floridanum)

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Oncidium croesus
Oncidium flexuosum
Oncidium forbesii
Oncidium harrisonianum
Oncidium longipes
Oncidium macronix
Oncidium pulvinatum
Oncidium Varicosum