Осеновлаг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Осеновлаг
Общи данни
Население171 души[1] (15 март 2024 г.)
3,46 души/km²
Землище49,49 km²
Надм. височина923 m
Пощ. код2291
Тел. кодняма
МПС кодСО
ЕКАТТЕ54122
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСофийска
Община
   кмет
Своге
Емил Иванов
(Движение „Напред, България“; 2015)

Осѐновлаг е село в Западна България. То се намира в Община Своге, Софийска област. До 1956 година името на селото е Осеновлак.[2]

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Осеновлаг се намира в планински район, в планината Ржана планина на Западна Стара планина.

Закътаното селце е на 90 км североизточно от София. До него се стига от Елисейна покрай река Габровница. Има черен път през билото на Ржана, проходим с джип до село Краево.

Флора[редактиране | редактиране на кода]

В околностите на село Осеновлаг преобладават иглолистни и смесени гори от черен (Pinus palassiana) и бял бор (Pinus sylvestris), смърч (Picea abies), бук (Fagus sylvatica) и други дървесви видове. От храстите широко разпространение имат боровинката, представена от видовете Vaccinium uliginosum и Vaccinium vitis-idaea, шипките, малините и горските ягоди. Важно е споменаването на вида Томасиниев минзухар (Crocus tommasinianus). В екосистемата функционират също съобществата на гъбите, представени основно от видовете обикновена манатарка (Boletus edulis), пачи крак (Cantharellus cibarius), сърнела (Macrolepotia procera) и др.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

От фауната се срещат както видове, които са разпространени посевместно като заека, катерицата, лисицата, дивата свиня, сърната и белката, така и такива, които са включени в приложението към Резолюция № 6 (1998) на Постоянния комитет на Бернската конвенция и изискващи приоритетно съхранение на тяхното местообитание. От редките видове в благоприятно състояние се намират популациите от вълци и чакали. Биологичното разнообразие е допълнено от представители на сем. Папунякови (Upopidae) и по-специално пъстроцветният папуняк (Upupa epops).

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

В село Осеновлаг през 2005 г. стартира успешно планински екотуризъм. В селото има хотелски комплекс.

Високо в планината е разположена хижа „Ржана“. Има също разработени маршрути за преходи до Черепишкия манастир, Манастир „Седемте престола“ и други места.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. Мичев, Николай, Петър Коледаров. „Речник на селищата и селищните имена в България 1878 – 1987“, София, 1989.