Помпено-акумулираща водноелектрическа централа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от ПАВЕЦ)
Схема на ПАВЕЦ

Помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) е водноелектрическа централа, използваща многократно енергията на водна маса за произвеждане на електричество, имаща възможност да изпомпва вода от по-ниско разположен водоем обратно в основния горен.

Принцип на работа[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от класическата ВЕЦ, при която водата, намираща се във водоем, минавайки през турбината и произвеждайки електроенергия – продължава пътя си, при ПАВЕЦ са налице два водоема с разлика във височината, на която са разположени. В часовете, когато енергийната система е натоварена и е необходимо производството на енергия, по класическия за ВЕЦ начин водата от горния водоем минава през турбините и ги задвижва, произвеждайки електроенергия. Разликата е, че тя остава събрана в по-ниския водоем. В часовете, когато енергийната система е ненатоварена (например нощем или в други часове със слаба консумация) използвайки евтината електроенергия от ненатоварен режим на системата, специални помпи връщат водата обратно в горния водоем. Това дава възможност същата вода да бъде използвана отново през следващ момент, когато е необходимо производства – в натоварени часове.

Ползата от съществуването на ПАВЕЦ става все по-голяма в съвременността, поради нарастването на ролята на енергоизточниците с природна възобновяема енергия – например слънчеви и вятърни. При тях основен проблем е, че те могат да произвеждат енергия само когато източникът им – слънце или вятър – е налице, а това не може да съвпадне с моментите, когато е налице голяма консумация, която да я използва. Това налага необходимостта енергийната система по някакъв начин да запази (акумулира) тази енергия за моменти с голяма консумация. Наличието в една енергийна система на ПАВЕЦ прави нейната ефективност много по-добра, покривайки пиковете в товаровата диаграма на потреблението, произвеждайки т.нар. пикова енергия. За разлика от тях, малките руслови ВЕЦ произвеждат т.нар. базова енергия, покривайки основната част на товаровата диаграма.

Най-често използвани турбини са от типа помпа и турбина (Турбина на Францис) ПАВЕЦ се строят при подходящ терен, където съществуват или е възможно да бъдат изградени два водоема – долен и горен. Също така има и такива които използват изоставени минни съоръжения, с които се цели да се увеличи броят на възможните помпени инсталации.

ПАВЕЦ в България[редактиране | редактиране на кода]

Бъдеще на ПАВЕЦ[редактиране | редактиране на кода]

Нова концепция е да се използват вятърни турбини или слънчева енергия, поглъщайки големите колебания на мощността от тези енергоизточници. Това прави ПАВЕЦ особено важни при изграждането на новата мрежа от възобновяеми енергийни източници.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Хидроенергийните обекти и тяхната роля в управлението на ЕЕС Архив на оригинала от 2015-09-22 в Wayback Machine.