Питър Понд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Питър Понд
Peter Pond
канадски изследовател и картограф
Роден
Починал
1807 г. (66 г.)
Милфорд, Кънектикът, САЩ

Националност САЩ
 Канада
Научна дейност
ОбластКартография

Питър Понд (на английски: Peter Pond) е канадски търговец на кожи, изследовател и картограф.

Ранни години (1739/1740 – 1775)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 18 януари 1739 или 1740 година в Милфорд, Кънектикът, САЩ, но по-голяма част от живота си прекарва в северозападна Северна Америка. Още в юношеска възраст се включва в търговията с кожи, в която участва баща му. Търгува главно в района на Минесота и Уисконсин. Чрез дейността си като търговец се запознава с други от неговата професия – Александър Хенри, Саймън Мактавиш и братята Томас, Бенджамин и Джоузеф Фробишър и заедно с тях създават Северозападната компания, която още със създаването си е в жестока конкуренция с другата подобна компания от Хъдсъновия залив.

Експедиционна дейност (1775 – 1783)[редактиране | редактиране на кода]

Копие от картата, изработена от Питър Понд и представена пред Конгреса на САЩ от губернатора на провинция Квебек през 1785. (Национален архив на Канада)

В периода 1775 – 1776 г. участва в търговските походи на Бенджамин Фробишър.

През 1777 открива вливащата се от северозапад в езерото Питър Понд река Мети. По нея и по откритите от него реки Клируотър и Атабаска достига до езерото Атабаска (7900 км2, също открито от него).

През лятото на 1783 открива река Робска, левия ѝ приток река Пис Ривър и Голямото Робско езеро (вторично, 28,9 хил. км2). Понд съставя първата карта на района, която е представена през 1785 пред Конгреса на САЩ. По сведения, събрани от местните индианци, в нея той показва, че на север тече голяма река, която се влива в Северния ледовит океан. Тази информация е посрещната скептично от управляващите. Само четири години по-късно неговите сведения са потвърдени от заместилия го на поста му в Северозападната компания Александър Маккензи, който открива втората по големина река в Северна Америка – река Маккензи.

Следващи години (1784 – 1807)[редактиране | редактиране на кода]

През 1784 г. Понд е замесен в две убийства и въпреки че съдът го оправдава, Северозападната компания го уволнява и на негово място назначава прочулия се по-късно Александър Маккензи. През 1790 Понд продава акциите си в компанията, връща се в родния си град и умира там през 1807 годинана 66-годишна възраст.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Peter Pond в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​