Пластира

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пластира
Местоположение
39.2972° с. ш. 21.7525° и. д.
Местоположение в Кардишко
МестоположениеАграфа над Кардица, Тесалия
Надм. височина800 m
Построен1962
Язовирна стена
Височина90 m
Езеро
Дължина12 km
Ширина4 km
Площ24 km²
Воден обем 400.000.000 m³
ПритокМегдова
ОттокМегдова (Μέγδοβας)
Водосб. басейнМегдова
ИзточникМегдова
Пластира в Общомедия

Пластира (на гръцки: Λίμνη Πλαστήρα) е язовир на територията на Гърция, изграден на платото Неврополис, ном Кардица в Тесалия. Официалното му име е Тавропос (на гръцки: λίμνη Ταυρωπού), но то не се използва, освен в официални документи.

Максималната му дълбочина е около 60 метра.

Идеята за изграждането на язовира е на полковник Николаос Пластирас, министър-председателя на Гърция през 1945 г., 1950 г., 1951-1952, родом от тези край. През 1935 г. той посещава родния си край по време на катастрофалните наводнения, причинени от проливни дъждове и предлага идея с план за припокриване на тясната долина река Мегдова, извираща от района на Аграфа.

Финансиране на строителството на язовира е за сметка на репарациите под формата на държавен дълг към Гърция от Италия през ВСВ, а строителството е извършено от френска компания.

На язовирната стена е изградена ВЕЦ с мощност 400 MW, собственост на гръцката Държавна електрическа компания (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ΔΕΗ)).

От друга страна, водите на язовира са важен източник на напояване за плодородната тесалийска равнина.

През последните десетилетия планинския район около язовира е популярен център за алпинизъм. На 4 км от езерото се намира Петренския манастир „Успение Богородично“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]