Порша де Роси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Порша де Роси
Portia de Rossi
де Роси, 2007 г.
де Роси, 2007 г.
РоденаАманда Лий Роджърс
31 януари 1973 г. (51 г.)
Мелбърн,  Австралия
Активност1994 –
Брачен партньорМел Меткаф (1996 – 1999; разведени)
Елън Дедженеръс
(2008 – )
Значими ролиНел Портър („Али Макбийл“)
Линдзи Фюнке („Развитие в застой“)
Вероника Палмър („Better Off Ted“)
Елизабет Норт („Скандал“)
Уебсайт
Порша де Роси в Общомедия

Порша де Роси (на английски: Portia de Rossi), известна вече и като Порша Лий Джеймс Дедженеръс, е австралийска актриса, модел и филантроп, най-известна с ролите си в сериалите „Али Макбийл“, „Развитие в застой“ и „Better Off Ted“. Тя е женена за американската телевизионна водеща и актриса Елън Дедженеръс.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Порша де Роси е родена на 31 януари 1973 в Мелбърн, Австралия като Аманда Лий Роджърс в семейството на Бари и Маргарет Роджърс. Юношеските си години прекарва в Джълонг, Австралия. Още на 15 години докато работи като фотомодел Роджърс решава да смени името си на Порша де Роси, обосновавайки се с желанието да създаде нов имидж, чрез който да се преоткрие. Името Порша е вдъхновено от едноименната героиня на Шекспир от пиесата „Венецианския търговец“, а де Роси е италианска фамилия. След гимназия записва да учи Право в Мелбърнския университет, а по време на следването си се снима в реклами и продължава изявите си като модел.

През 1993 е забелязана от филмов продуцент и е предложена роля във филма „Sirens“ (1994). Скоро след това де Роси преустановява следването си и се мести в Лос Анджелис, за да преследва кариера в киното. В периода 1995 – 1997 Порша последователно се снима в сериалите „Too Something“ и „Nick Freno: Licensed Teacher“. В края на 1997 излиза на голям екран „Писък 2“ с Кортни Кокс, където тя има епизодична роля.

Порша де Роси постига реален успех през 1998 след като става част от адвокатския сериал „Али Макбийл“. В него тя играе Нел Портър в рамките на 89 епизода или общо 4 сезона. След прекратяването на Али Макбийл през 2002 актрисата се снима в няколко филмови и телевизионни продукции, но без особен успех. През 2003 де Роси получава главна роля в сериала „Развитие в застой“, който се излъчва общо 3 сезона. В периода 2007 – 2009 актрисата почти отсъства от екрана, с няколко епизодични появи в сериала „Клъцни/Срежи“, където играе Оливия Лорд, първата ѝ гей роля. Изпълнява ролята на Вероника Палмър в сериала „Better Off Ted“, който е прекратен през 2010 след 2 сезона.

През юли 2014, ABC потвърждава, че Порша де Роси ще участва в 4-тия сезон на сериала Скандал.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Порша де Роси е открита лесбийка. В периода 1996 – 1999 живее с американския документалист Мел Меткалф, за който се жени с цел да вземе зелена карта. В интервю през 2010 тя обяснява, че като млада актриса е била уплашена, че ще загуби кариерата си ако бъде разкрита като лесбийка. Между 2000 и 2004 се среща с доведената дъщеря на Ринго Стар Франческа Григорини. По това време де Роси не се е разкрила публично и повечето ѝ колеги от „Али Макбийл“ научават за нея, след като в таблоидите са публикувани компрометиращи снимки. Въпреки това де Роси отказва да дава каквито и да е изявления касаещи личния ѝ живот.

В края на 2004 Порша започва да се среща с актрисата и телевизионна водеща Елън Дедженеръс, с която се запознава зад кулисите на награди. На следващата година де Роси официално се разкрива в ЛГБТ списанието „The Advocate“. Тя и Дедженеръс се сгодяват, когато телевизионната водеща предлага на де Роси с три-каратов розов диамантен пръстен. На 16 август 2008 Дедженъръс и де Роси сключват брак в дома им в Бевърли Хилс, докато това все още е разрешено в щата Калифорния. Две години по-късно Порша легално сменя фамилията си на Дедженъръс. Порша де Роси официално става гражданин на САЩ през сепември 2011.

През 2010 де Роси публикува своята първа книга – автобиографията Непоносима лекота (Unbearable Lightness), в която говори за трудностите, през които е преминала в своя живот, включващи страдане от анорексия и булимия. Тя се бори с хранителни разстройства през тийнейджърските си години и през ранната си младост, казвайки, че любовта ѝ с Елън я е спасила.

През 2013 де Роси казва, че двете с Дедженеръс не плануват да отглеждат деца.

Порша де Роси подкрепя множество благотворителни организации. Като любител на животните, Порша подпомага редица организации, посветени на опазването им. Тя и съпругата ѝ Елън Дедженеръс са вегани от 2008 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]