Психонавт

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Психонавт (англ. Psychonaut) се нарича човек, който, чрез предизвикване на изменени състояния на съзнанието си, изследва собствената си психика, най-вече със спиритуална цел.

Психонавтите търсят отговори на екзистенциални въпроси, чрез директни преживявания. Методите са различни: медитация, специфични варианти на дишане, шамански практики, пеещи купи, осъзнато сънуване, ритуални танци, сензорна депривация, електромагнитна стимулация на мозъка и употреба на ентеогени / психеделици.

Поради това, че техниките, които използват, не са съвсем безопасни и изискват познание и опит, психонавтите предпочитат да експериментират най-вече сами, но също и в присъствието на хора, на които разчитат. Голяма част от тях не подкрепят идеята за безконтролната употреба на психоактивни вещества с развлекателна цел – тъй-нареченото „лунапарково друсане“, при което вместо с нужното уважение, към психеделичното вещество се подхожда като към поредното забавление от рода на компютърна игра или зрелищен филм. При този подход към психеделичните вещества е твърде възможно да се прояват аспекти на нездравословно его, депресивни състояния, както и ек

зистенциална криза. Лунапарковият подход е докарал не един младеж до нуждата от психиатъ р.

Интересите им са насочени към изследване на мисълта, психиката, духа и начина им на функциониране; възможностите за активиране на мисловния потенциал; подобряване на ежедневния живот чрез по-горе описаните методи и техники.

Голяма част от психонавтите са учени, психолози, химици, ботаници, лекари, и хора с др. научни професии, също така философи, писатели, музиканти, артисти, обществени личности, но и много други експериментатори и любители.

През 2007, в последния албум на руската група „Гражданская Оборона“ е включено парчето "Слава психонавтам!" [1]

Известни психонавти[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]