Радуловци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Радуловци
Общи данни
Население41 души[1] (15 март 2024 г.)
4,3 души/km²
Землище9,553 km²
Надм. височина759 m
Пощ. код2222
Тел. код07177
МПС кодСО
ЕКАТТЕ61621
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСофийска
Община
   кмет
Сливница
Васко Стоилков
(ГЕРБ; 2011)

Радуловци е село в Западна България. То се намира в Община Сливница, Софийска област.

География и климат[редактиране | редактиране на кода]

Разположено е на около 5 km от село Алдомировци и на около 14 km от град Сливница. Намира в планински район.

Радуловци се разполага в полите на Вискяр планина, на надморска височина от 703 m, където релефът е полупланински. Климатът е умереноконтинентален. Лятото тук е горещо, а зимата студена. Селото се намира в долината на малка река. Надморската височина от 703 m е подходяща за хора, болни от астма. Чистият планински въздух, който е същия като в Банкя, спомага за излекуването им. Комбинацията от иглолистни и широколистни гори, както и разнообразния пейзаж редуващ високи хълмове с долини и тучни ливади, прави района на селото изключително живописен и пригоден за туризъм както през лятото така и през зимата.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

До селото има новоизграден път по най – новите европейски изисквания и ежедневен автобус идващ от столицата София, както и магазин нередовно зареждан със стоки от първа необходимост.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името на селото е споменато за пръв път в турски регистър от 1576 г. като Радилофче, т.е. Радуловци. То е вторично и безспорно е свързано със старинното българско лично име Радул.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Край селото се намират редица останки от християнски гробове, каменни кръстове от турско време, църква или манастир, които още са в процес на проучване. В достъпен район, на около километър от селото се намира извора „Света вода“, за който от столетия се смята, че има лечебни свойства.

В близост до селото е разположен язовир „Воден свят“. Езерото „Воден свят“ е всъщност бивша открита мина за въгледобив, на около 2 km от селото са и останките на закрита въгледобивна мина.

Построена е писта по европейски проект за АТВ.