Реле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Принцип на действие на релето

Релето (на английски: relay) е електромеханичен електронен компонент – електромагнитен превключвател, предназначен за комутация на електрическа верига при малки токове с цел скокообразно изменение на изходната величина при зададено изменение на входната величина. Широко се използва в различни автоматични устройства. По принципа си на действие има електрически, пневматични, механични и термични релета, но най-разпространени са електрическите (електромагнитните) релета.

Основните части на електромагнитното реле са електромагнит, котва и превключвател. Електромагнитът представлява електрически проводник, намотан на бобина със сърцевина от феромагнитен материал. Котвата е пластина от магнитен материал, която чрез лостче управлява контактите. При пропускане на електричен ток през намотката на електромагнита възниква магнитно поле, което притегля котвата към сърцевината и тя превключва контактите. Самите контактни пластини могат да бъдат включващи, изключващи или превключващи.

Разликата на релетата от контакторите се състои в значително облекчената контактна система и в това, че работните контактни тела могат да бъдат повече (когато едните се затварят, другите се отварят).

Основен показател за определяне на параметрите на електромагнитните релета е съотношението между т.нар. електромеханична (тягова) и механична (противодействаща) характеристики.

История[редактиране | редактиране на кода]

Телеграфно реле

Първото реле е изобретено от американеца Дж. Хенри през 1831 г. и е с електромагнитен принцип на действие. То обаче не било комутационно, а първото комутационно реле е дело на изобретателя Самюъл Морз през 1837 г., използвано след това в телеграфния му апарат.

Думата реле води началото си от английското relay, което означавало смяна на пощенските коне на станциите или предаването на пръчката (relay) при щафетното бягане.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Реле“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​