Риомаджоре

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Риомаджоре
Riomaggiore
      
Герб
Страна Италия
РегионЛигурия
ПровинцияСпеция
Площ10,27 km²[1]
Надм. височина35 m
Население1326 души[2] (1 януари 2023 г.)
129 души/km²
Пощенски код19017
Телефонен код0187
МПС кодSP
Официален сайтwww.comune.riomaggiore.sp.it
Риомаджоре в Общомедия

Риомаджо̀ре (на италиански: Riomaggiore, на местен диалект Rimazùu, Римазу̀) е село и община в северозападна Италия, провинция Специя, регион Лигурия. Разположено е на източния бряг на Лигурското море. Населението на общината е 1326 души[2] (1 януари 2023).

Местоположение на общината Риомаджоре в провинция Специя

Село Риомаджоре е едно от петте селата, които са част от крайбрежната област Чинкуе Тере.

И село Манарола (Manarola), включено в общинската територия на Риомаджоре, е едно от селата на Чинкуе Тере. Риомаджоре е най-южната точка на Чинкуе Тере – екопътека, която минава по брега на Лигурско море и включва пет села, известни с цветните си къщи. От там до следващото село – Манарола, в продължение на 1,5 км се минава по участък, известен като Пътеката на любовта (Via dell'Amore). Пътека е прокопана в скалите през 1928 г. за удобство на жп работниците, а понастоящем се използва от туристите. По традиция на парапета на Пътеката на любовта влюбени двойки заключват катинарчета.

Риомаджо̀ре е селце известно и с отглеждането на лимони, като в селото биха могли да бъдат закупени различни видове сладка, напитки и ястия с лимони или с лимонен вкус.

Село Манарола

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011 // Национален статистически институт. Посетен на 16 март 2019 г.
  2. а б demo.istat.it

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]