Роберт Бунзен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Роберт Бунзен
Robert Bunsen
германски химик

Роден
Починал
16 август 1899 г. (88 г.)
ПогребанХайделберг, Федерална република Германия

Националност Германия
Учил вГьотингенски университет
Научна дейност
ОбластХимия
Работил вМарбургски университет
Вроцлавски университет
Хайделбергски университет
Известен соткрива спектралния анализ
Семейство
Съпруганяма
Подпис
Роберт Бунзен в Общомедия
Статуя на Роберт Бунзен в Хайделберг
Роберт Бунзен

Ро̀берт Вѝлхелм Ѐберхард Бу̀нзен (на немски: Robert Wilhelm Eberhard Bunsen; * 31 март 1811, Гьотинген – † 16 август 1899, Хайделберг) е немски химик. Заедно с Густав Кирхоф открива спектралния анализ, с чиято помощ се доказва елементарният състав на химичните вещества. Усъвършенства газовата горелка. Открива хром-цинковия електрохимичен елемент и спектралния анализ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Бунзен е най-малкия от четиримата синове на професора по литература Кристиан Бунзен. След завършване на училището в Гьотинген и Холцмилден, той следва химия в Гьотингенския университет. През 1830 г. завършва дисертацията си Enumeratio ac descriptio hygrometrorum quae inde a Saussurii temporibus proposita sunt за хигрометъра. През 1831 г. получава научна степен. От 1832 до 1833 г., с помощта на провинциалната стипендия, пътува из цяла Западна Европа, за да се обучава. Тогава се запознава с Фридлиб Рунге, Юстус фон Либих в Гисен и Александър Митшерлих в Бон. След като се завръща от пътуването, Бунзен се хабилитира и започва експериментите си за разтворимостта на метални соли на арсенова киселина. И до днес откритията му са считани за антидот срещу отравяне с арсен.

Марбург[редактиране | редактиране на кода]

През 1839 г. Бунзен е назначен в Марбургския университет, където работи по химичните взаимодействия и развитие на аналитичните газови методи. Неговите постижения се разпространяват бързо и надалеч. През 1841 г. разработва цинково-въглеродна батерия, която е рентабилна и дълготрайна.

Вроцлав[редактиране | редактиране на кода]

През 1850 г. Бунзен приема покана от Вроцлавския университет, където му построяват нова лаборатория. Тук се запознава с физика Густав Кирхоф. Бунзен се задържа в града само три години.

Хайделберг[редактиране | редактиране на кода]

През 1852 г. Бунзен заема мястото на Леополд Гмелин в Хайделбергския университет. И тук той получава лаборатория (със служебно жилище). Чрез азотна киселина той успява да извлече чисти метали като хром, магнезий, алуминий, манган, натрий, барий, литий и калций с помощта на електролиза. От 1852 г. започва плодотворно сътрудничество с британския химик Хенри Роско, в което изучават фотохимичното образуване на хлороводород. Съвместната работа с Роско продължава седем години, един важен резултат от това е прилаганият във фотографията закон на Бунзен и Роско (закон за реципрочността).

През 1859 г. заедно с Кирхоф се занимава със спектроскопия на химичните елементи. С помощта на спектроскопията става възможно, чрез нагряване на химични вещества с огън, да се появят характерните спектрални линии. За тази цел Бунзен усъвършенства горелката, открита от Майкъл Фарадей и тя по-късно е наречена бунзенова.

Чрез спектроскопията на минералната вода в Бад Дюркхайм 1860 – 61 г. Бунзен и Кирхоф откриват алкалните метали цезий и рубидий. С тези изследвания става възможно обяснението на Фраунхоферовите линии и така двамата полагат основите на модерната астрономия.

Последни години[редактиране | редактиране на кода]

Надгробният паметник на Бунзен в Хайделберг

Когато Бунзен навършва 78 години, той се отдава напълно на геологията, с която дотогава се занимава само като хоби.

Бунзен умира на 88 години на 16 август 1899 г. в Хайделберг. Гробът му се намира в Хайделбергското гробище.

В некролога му Роско казва:

Като изследовател той беше велик. Като учител – дори още по-велик. Като човек и приятел той бе най-великият.

(на англ.: „As an investigator, he was great. As a teacher, even greater. As a man and friend, he was greatest.“)

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Robert Wilhelm Bunsen в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​