Ротарит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ротарит
последен херцог на Бергамо
Лични данни
Роден
Починал
702 г.
Семейство
ДинастияАродинги

Ротарит (на италиански: Rotarit, на френски: Rotharit) е лангобардски благородник от Италия, член на династията на Ародингите и последен херцог на Бергамо. Обявява се за крал на лангобардите през 702 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на лангобардския крал Кунинкперт през 700 г. Ротарит подкрепя малолетния крал Лиутперт – син на починалия и неговия регент Анспрандхерцог на Асти срещу претенциите на торинския херцог Рагинперт – син на крал Годеперт и представител на управляващата Баварска династия. В началото на 701 г. Рагинперт успява да ги победи в битка близо до Новара, след което се възкачва на трона с подкрепата на лангобардите от Неустрия (както се нарича по онова време северозападната част на кралството). Веднага към него се присъединява и синът му – бъдещият крал Ариперт II.

Рагинперт умира няколко месеца по-късно. Тогава Ротарит се разбунтува срещу сина му Ариперт II, но през 702 г. е разгромен отново в района на лангобардската столица Павия. Той решава да намери убежище в крепостта си в Бергамо, където се провъзгласява за крал. Тогава крал Ариперт II обсажда града. Според Павел Дякон кралят превзема Бергамо без много трудности благодарение на използването на тарани и различни бойни машини, и залавя Ротарит.

С обръсната глава и брада (позор за лангобардски благородник) Ротарит е изпратен в изгнание в Торино, където е убит няколко дена по-късно (702 г.). След него изчезва Херцогство Бергамо.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Rotharit“ и страницата „Rotarit“ в Уикипедия на френски и италиански език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.