Руджеро Ричи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Руджиеро Ричи)
Руджеро Ричи
Ruggiero Ricci
американски цигулар
Руджеро Ричи (в средата) с Герхарт Хауптман през 1932 г.
Руджеро Ричи (в средата) с Герхарт Хауптман през 1932 г.

Роден
Починал
6 август 2012 г. (94 г.)
Активен периодот 1928 г.
Работил вМичигански университет
Университет на Индиана
Джулиард
Моцартеум
Семейство

Уебсайтwww.ruggieroricci.com
Руджеро Ричи в Общомедия

Руджѐро Рѝчи (на италиански: Ruggiero Ricci) е американски цигулар.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в семейство на италиански емигранти. Началните си уроци по цигулка получава от баща си, когато е на седем години. Първия си публичен концерт изнася в Сан Франциско през 1928 г. едва 10-годишен. През 30-те години на 20 век учи в Берлин. Първите си звукозаписи прави през 1934 година именно там. По време на Втората световна война служи в американската армия като музикант.

След войната започва активна звукозаписна и концертна дейност. През кариерата си е осъществил над 500 звукозаписа и е изнесъл повече от 6000 концерта в близо 70 страни, сред които и България. Преподава цигулка в университетите Мичиганския университет, Университета в Индиана, Джулиард скул и Моцартеума в Залцбург, Австрия. Води многобройни майсторски класове в Северна Америка и Европа. Автор е на книгата „Техника на лявата ръка“ (на английски: Left hand technique).

В репертоара на Ричи присъстват произведения на Джузепе Тартини, Йохан Себастиан Бах, Лудвиг ван Бетховен, Франц Шуберт, Йоханес Брамс, Пьотр Чайковски, Ян Сибелиус, Йозеф Сук, Паул Хиндемит и много други, но световна слава и признание му донасят изпълненията на музиката на Николо Паганини. Признат е за един от най-добрите изпълнители на неговите произведения.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]