Русолакос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Русолакос
Местоположение
Карта
Местоположение в Гърция
Страна Гърция
ОбластКрит
Археология
ВидГрад
Култураминойска цивилизация
Русолакос в Общомедия

Русолакос (на гръцки: Ρουσσολάκκος) е античен град от времето на минойската цивилизация, разположен в източния край на остров Крит, Гърция в дем Итанос на 2 km от село Палекастро. Неговото антично име не е достигнало до нас.

Пристанището и руините на постройките са съхранени заради наносите натрупани в продължение на 2000 години.[1] Първите археологически разкопки са извършени през 1902-1906 г., по-късно отново през 1962-1963 и накрая през 1983 г. Разкрити са минойски жилищни сгради, улици, храм посветен на Зевс.

Подобно на много други селища на Крит, Русолакос също е изгорен около 1520–1430 г. пр.н.е., но по-късно отново е възстановяван.

Най-ранните писмени източници, които документират извършваните поклонения в храма на Зевс в Русолакос, са плочки изписани с линеар Б намерени в Кносос, датирани около 1300 г.пр.н.е. Но храмът е посещаван и преди тези първи записи, за което свидетелстват намерените артефакти, един от най-известните от които е красива статуетка на Зевс, изработена от злато и слонова кост около 1500 г.пр.н.е., съхранявана в музея в Сития.[2] В Русолакос е намерена богато украсена керамика, останки от къщи с басейни и чешми, с домашни светилища и много др.

Днес в близост до някогашния град има пасища, маслинови горички и лозя.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]