Савоя-Брес

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Савоя-Брес (на италиански: Savoia-Bresse) е клон на Савойската династия, чрез който е продължена династията на Савойските херцози, започвайки от 1496 г. с Филип II, граф на Брес.

Предишният клон (наречен херцогски) изчезва с Карл II Йоан Амадей, 6-и херцог на Савоя, чийто баща Карл I, 5-и херцог на Савоя, е племенник, по съребрена линия, на Филип II. След като Карл II умира през 1496 г. на 8-годишна възраст, по време на регентството в негово име на майка му Бианка Монфератска, и никой от братята на баща му не е жив, се връщат при починалия му дядо му Амадей IX, 3-ти херцог на Савоя, като така се стига до брата на дядо му – Филип II (* 5 февруари 1438 или 15 ноември 1443 † 7 ноември 1497), граф на Брес.

Този клон изчезва през 1831 г. със смъртта на Карл Феликс Савойски (* 6 април 1765, † 27 април 1831), крал на Сардиния, и потомците преминат към клона Савоя-Каринян с Карл Алберт Савойски-Каринян (* 2 октомври 1798, † 28 юли 1849), шести принц на Каринян и след това крал на Сардиния.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Savoia-Bresse в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​