Самоед

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Самоед
Характеристики
Ръст46 – 62 см.
Тегло23 – 30 кг.
Произход
Страна Русия
ГодинаАнтичността
Класификация по МФК
Група5
Секция1
Стандарт212
Самоед в Общомедия

Самоед (на руски: Самоедская собака) е порода кучета, принадлежащи към типа шпиц. Техният произход датира от преди 3000 години, от земите на днешен Сибир, по-точно Урало-Ненецката област. Били открити и внесени в Англия от Ърнест Скот и използвани в много полярни експедиции от Роалд Амундсен, Фритьоф Нансен, дук Абруци Луиджи Савойски и други.

Самоедът е типично впрегатно куче, с мощен гръб и лапи, издръжливо на големи преходи. В миналото те се използвали като впрегатни кучета, както и за лов и охрана на стадата. Притежават спокоен темперамент, включващ липса на агресивност и позитивно настроение. Цветът им е бял, с гъст косъм и твърд подкосъм. Първият стандарт на породата е приет в Англия през 1909. По-късно той претърпява леки изменения. Средната продължителност на живота на кучетата от тази порода е около 11 години.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Рисунка на самоед

Размер[редактиране | редактиране на кода]

Мъжките обикновено тежат между 23 – 30 kg, при височина 60 – 70 cm, докато женските са приблизително 20 – 26 kg, при височина 50 – 60 cm.

Очи[редактиране | редактиране на кода]

Очите биват обикновено тъмно кафяви, с бадемовидна форма. Син, светлокафяв или жълт цвят се смятат за сериозен породен недостатък.

Уши[редактиране | редактиране на кода]

Ушите са малки, заоблени, покрити с козина, триъгълна форма. Могат да имат светло бежово оцветяване.

Космена покривка[редактиране | редактиране на кода]

Породата се отличава с дълга козина, с гъст подкосъм. Цветът обикновено е бял, със сребристи оттенъци. Интересна характеристика на самоеда е, че козината има уникалното свойство да се „самопочиства“ и да запазва белия си цвят. Козината на малките кучета е по-гъста и мека. Нуждаят се от ежедневно разресване и специална козметика за поддръжка.

Характер и породен темперамент[редактиране | редактиране на кода]

Самоедите са дружелюбна порода, което ги превръща в лоши пазачи. Днес те се отглежда предимно като кучета-компаньони[1].Те притежават шумен и жив темперамент. Добра компания са за деца и други кучета. Не са ревниви, но силно се привързват към един от членовете на семейството и са склонни да проявят доминантност спрямо други домашни любимци. Не обичат самотата, а ако се почувстват изолирани, лаят и вият. Обучават се сравнително лесно и ако обучението е превърнато в игра, то не ги отегчава.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. DogBlog. Самоед – всичко за породата // 14/06/2020. Посетен на 29/04/2021.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]