Сандал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Сандали)
Дамски сандали
Дамски сандали с ниска подметка

Сандалите са вид отворени обувки, съставени от подметка, която се закрепя към стъпалото на човек с каишки над извивката на стъпалото, а понякога и около глезена. Сандалите могат да имат и ток.

Докато разграничението на сандалите от другите видове обувки понякога може да е неясно, общото разбиране е, че сандалът оставя по-голямата част от стъпалото открита. Хората носят сандали поради няколко причини, сред които: комфорт при топло време, икономия (сандалите се правят по-лесно и с по-малко материали от закритите обувки) или като моден избор. Най-често сандалите се носят на места с по-топъл климат или през по-топлите сезони, позволявайки на краката да дишат и да останат сухи. Вероятността от развиване на гъбички при тях е по-ниска, отколкото със затворена обувка.

История[редактиране | редактиране на кода]

Най-старите сандали (както и най-старата обувка като цяло) са открити в пещерата Форт Рок в щата Орегон, САЩ. Радиовъглеродното датиране на растението, от чиято кора са направени (Artemisia tridentata), ги оценява на поне 10 хиляди години.[1]

Думата „сандал“ има гръцки произход. Древните гърци правят разлика между сандалите от върба, носени от комични актьори и философи, и високите сандали, които се носят предимно от трагични актьори, ловци и хора, ползващи се с авторитет. Подметката на последните понякога се е правела много по-дебела от нормално чрез поставянето на пластове корк, като по този начин носещият ги е обозначавал по-високия си статут.[2]

Древните египтяни носят сандали, направени от палми и папирус.[3] Те понякога могат да се видят на краката на египетските статуи и релефи. Според Херодот, сандалите от папирус са били задължителна част от облеклото на египетските свещеници.

В Древна Гърция сандалите са най-разпространената обувка сред жените, които ги носят и вкъщи. Гръцките сандали са имали множество каишки, които са се затягали към ходилото. Горната им част обикновено е била от кожа на животно. Подметките са се правели от кожата на добитък, която се е наслоявала на няколко пласта.

В Древен Рим жителите са издълбавали различни изображения в сандалите и ботушите си. Стилът на сандалите в Римската империя бил много подобен на гръцките. Съществували много здрави военни модели. По-затворени сандали пък били използвани в хладните и кални райони на империята.[4]

В Леванта сандалите са се правели от необработена кожа и суха трева. Имали са каишки или връзки, направени от прости и евтини материали. По-заможните хора са добавяли златни или сребърни орнаменти.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Robbins, William G. Oregon: This Storied Land. Oregon Historical Society Press, 2005. ISBN 978-0875952864.
  2. Serv. in Virg. Ed. II. cc. (cited by Yates)
  3. Wilkinson, Manners and Customs vol. iii. p. 336. (cited by Yates)
  4. Сандали: интересни факти за най-древните обувки на света