Сара Мишел Гелар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сара Мишел Гелар
американска актриса
Гелар през 2011 г.
Гелар през 2011 г.

Родена
14 април 1977 г. (47 г.)

Религияюдаизъм
Националност САЩ
Награди„Еми“ за млада актриса в драматичен сериал:
1995 „Всички мои деца“
„Сатурн“ за тв актриса:
1999 „Бъфи, убийцата на вампири
Актьорска кариера
Активностот 1981 г.
Семейство
СъпругФреди Принц Джуниър (2002)
Деца2

Подпис
Уебсайт
Сара Мишел Гелар в Общомедия

Сара Мишел Гелар (на английски: Sarah Michelle Gellar) е американска актриса, носителка на награди „Еми“ и „Сатурн“, номинирана е за „Златен глобус“ и „Сателит“.[1] Известна с ролята си на Бъфи в американския сериал „Бъфи, убийцата на вампири“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена на 14 април 1977 г. в Ню Йорк, Сара Мишел Гелър е единствено дете в семейството на евреи ашкенази. Родителите ѝ се развеждат през 1984 г. и тя израства с майка си, която е учителка. Кариерата на Сара в шоу бизнеса започва през 1981 г., когато тя е едва на 4 години. Открита е от агент, докато вдига невъобразима врява в местната закусвалня. Само три седмици след първоначалната случайна среща, Сара е избрана да участва в първия си филм, озаглавен „Invasion of Privacy“. Актьорството обаче не е единствената страст на Сара. Тя посещава Професионалното училище за деца в Ню Йорк и завършва две години по-рано. Сара бързо става ветеран във филмовата индустрия, участвайки в стотина телевизионни реклами и много филми, направени както за телевизията, така и за големия екран.

Сара живее в Лос Анджелис с Фреди Принц Джуниър, за когото се омъжва на 1 септември 2002 г. в Мексико. Двамата имат дъщеря на име Шарлот Грейс Принц (р. 19 септември 2009 г.) и син (р. 2012 г.).[2]

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 80-те години Сара се появява във филмите „The Widow Claire at the Circle in the Square“, в който партнира на Матю Бродерик и Ерик Столц, и „Crossbow“. Скоро след това тя взима участия в много телевизионни шоу програми. Сара става звезда с превъплъщението си в ролята на младата Джаки Кенеди в минисериала на Ен Би Си „A Woman Named Jackie“. Верни почитатели започва да печели след като приема ролята на Кендал Харт, дъщеря на Ерика Кейн, в хитовата сапунена операВсички мои деца“. През 1994 г. Сара е удостоена с „Еми“ за убедителната ѝ игра в ролята на отмъстителната дъщеря на Ерика.

От 1997 до 2003 г. изпълнява главната роля в сериала „Бъфи, убийцата на вампири“, направен по филма със същото заглавие. Снима се и в редица филми, сред които „Знам какво направи миналото лято“, „Писък 2“, „Секс игри“, „Скуби-Ду“ и „Скуби-Ду 2: Чудовища на свобода“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sarah Michelle Gellar Awards // IMDb. Посетен на 16 октомври 2014. (на английски)
  2. Sarah Michelle Gellar, Freddie Prinze Jr. have a new baby boy // в-к Лос Анджелис Таймс. Посетен на 12 ноември 2014. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]