Сара Шахи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сара Шахи
سارا شاهی‎
американска актриса от ирански произход
Родена
Ааху Джахансуз
10 януари 1980 г. (44 г.)

Религияислям
Националност САЩ
Актьорска кариера
Активност2000 –
Значими ролиКармен де ла Пика Моралез („Ел Връзки“)
Дани Рийз („Life“)
Семейство
БащаАбас Шахи
МайкаМахмонир Шахи
СъпругСтийв Хауи
Деца3

Уебсайт
Сара Шахи в Общомедия

Ааху Джахансуз (на персийски: آهو جهانسوز Aahoo Jahansouz) по-добре позната като Сара Шахи е американска актриса от ирански произход. Тя е най-известна с участието си в канадско-американския сериал „Ел Връзки“ като Кармен де ла Пика Моралес и в полицейската поредица „До живот“. През 2005 и 2006 тя е сред стоте най-красиви жени според списание „Максим“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 10 януари 1980 в град Юлис, Тексас, САЩ в семейството на Абас Шахи, иранец преселил се от Иран, и Махмонир Шахи от индийски произход. Тя е пра-пра-правнучката на иранския крал Фатх Али Шах Катар (1797 – 1834). Истинското ѝ име Аху означава газела на фарси. В Южния методистки университет в Далас завършва Английска филология и Оперно пеене. Още докато е ученичка в гимназията в родния си град тя започва да участва в конкурси за красота, като през 1997 печели конкурса Мис Форт Уърт, част от квалификациите за Мис САЩ. Между 1999 и 2000 е част от мажоретния състав на отбора по американски футбол Далас Каубойс.

Омъжена е за актьора Стив Хауи, с когото се запознава на снимачната площадка на сериала „Рийба“, в който той играе една от главните роли от 2001 до 2007. Двамата имат син Уилям Улф Хауи, роден на 9 юли 2009.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Сара Шахи на телевизионния фестивал в Монте Карло през 2012 г.

През 2000 г. на снимачната площадка на филма „Dr. T and the Women“ с Ричард Гиър и Хелън Хънт, докато изпълнява ролята на неназована мажоретка, тя се запознава с режисьора Робърт Алтман, който я окуражава да се премести в Лос Анджелис, за да стартира сериозна актьорска кариера. Скоро след това тя се мести в Холивуд, където получава епизодични роли в няколко известни сериала, сред които „Наричана още“ и „Кръгът на Доусън“. Шахи играе ролята на първия призрак в пилотния епизод на „Свръхестествено“, част от програмата на CW.

Сара Шахи е известна най-вече с ролята си на амбициозната диджейка от мексикански произход Кармен де ла Пика Моралез в хитовия драматичен сериал на Showtime „Ел Връзки“. Тя става част от актьорския състав през 2005 като част от новите персонажи, включени във втори сезон. Кармен първоначално започва интимна връзка с Джени Шектър (Мия Киршнер), но скоро след това се влюбва в Шейн Маккъчън (Катрин Мьониг). След два сезона участие Шахи не преподновява договора си и нейната героиня отпада от сюжетната линия. Прави епизодично участие във финалния епизод на последния шести сезон.

След напускането на „Ел Връзки“ Шахи има епизодични роли в сериали като „Teachers“, „Sleeper Cell“, „Рийба“ и „Семейство Сопрано“. Между 2007 и 2009 играе в полицейската драма на NBC „До живот“, която е прекратена след два пълни сезона. В този сериал тя играе ролята на детектив Дани Рийз от отдел „Убийства“.

Частична филмография[редактиране | редактиране на кода]

Кино
Телевизия

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]