Саул Розенцвайг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Саул Розенцвайг
Saul Rosenzweig
американски психолог и терапевт
Роден
Починал
9 август 2004 г. (97 г.)

Националност САЩ
Учил вХарвардски университет
Научна дейност
ОбластПсихология
Работил вЩатска болница Уорчестър;
Университет Кларк;
Вашингтонски университет
Известен сКартинно-фрустрационен тест

Саул Розенцвайг (на английски: Saul Rosenzweig) е американски психолог и терапевт, известен с картинно-фрустрационен тест, представен за първи път през 1935 г. Този тест се използва от клиницистите, които ценят неговата простота и метрологични качества.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1907 година в Бостън, САЩ. Получава докторска степен от Харвардския университет. Става професор по психология във Вашингтонския университет в Сейнт Луис и психолог – завеждащ отдела по детска психиатрия. Приятел и съученик е на Бъръс Скинър.

Розенцвайг става известен след като публикува разработка, която дискутира „общите фактори“, лежащи зад различните направления в психотерапията. Той смята, че всички модели на терапия са еднакво успешни, поради това, че терапевтите споделят общи фактори в лечението на пациентите. Неговите предпоставки стават известни като решение на птицата Додо или хипотеза на птицата Додо – отпратка към „Алиса в страната на чудесата“ от Луис Карол, в която птицата Додо обявява в края на състезанието: „Всички печелят и всички трябва да получат награди“.

Умира през 2004 година на 97-годишна възраст.

Основни трудове[редактиране | редактиране на кода]

  • „Some implicit common factors in diverse methods of psychotherapy“. American Journal of Orthopsychiatry 6: 412–415 (1936)
  • The Picture-assotiation method and its application in a study of reactions to frustration of personality, 1945.
  • Psychodiagnostics, 1949.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Saul Rosenzweig в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​