Секулово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за селото в България. За селото в Егейска Македония, Гърция, вижте Сакулево.

Секулово е село в Североизточна България. То се намира в община Дулово, област Силистра.

География[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Секулово е смесено и се състои от българи, турци и цигани.

История[редактиране | редактиране на кода]

До 1942 година името на селото е Усул кьой.[1] Секулово се споменава в турски регистър от 17.09.1676 година под името Усул Шахвели в Силистренската кааза и във връзка с извънредния данък 'авариз', събиран обикновено във вид на ечемик.

На 15 октомври 2016 г. с празник и откриване на паметна плоча се отбелязват 340 години от съществуването на селото.

Събития[редактиране | редактиране на кода]

„340 години Секулово
Достойнство, което не умира“

На 15 октомври 2016 г. Секулово отбелязва 340 години от създаването си с празника "340 години Секулово: Достойнство, което не умира. Идеята за него идва от бившата местна учителка Недка Стоянова, а реализатори са Боби Ейнджъл, Николай Илиев и народно читалище „Христо Ботев – 1941“.

По време на празника с водосвет за здраве, отслужен от отци на Доростолска епархия е открита първата паметна плоча в селото. Годишнината преминава със служби в джамията и църквата в Секулово, участие на фолклорни групи от съседните села, групи от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Тодор Кожухаров с оркестър „Южни ритми“. Присъстващи са над 500 гости.

„Enigma Rock“

„Enigma Rock“ е фестивал за рок музика, създаден от Боби Ейнджъл, Николай Илиев и Народно читалище „Христо Ботев – 1941“.

Първото издание на фестивала се провежда на 9 септември 2017 г. и е шумно отразено от медиите, най-вече заради безуспешните опити за неговата забрана от страна на кмета на Секулово Невзад Ибрям (който в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия казва „Тази музика няма почва тук“) и местното районно управление на полицията.

Вторият Enigma Rock събира над 1500 души на 8 септември 2018 г. На сцената на фестивала свирят Everdream, Mirror, италианската група ArseA, първата българска банда свирила на Wacken Open Air Dash the Effort, а хедлайнъри на вечерта са Infected Rain.

„Секул Добруджански“

Празникът на етническия фолклор „Секул Добруджански“ се провежда за пръв път на 2 юни 2018 г. Той също е създаден от Боби Ейнджъл и е под патронажа на Николай Илиев и Народно читалище „Христо Ботев – 1941“. В него се включват десетки любителски колективи от страната, а атракция на събитието е Илия Луков.

През 2019 г. „Секул Добруджански“ се завръща на 1 юни, участниците в него са почти двойно повече, а специално участие взема Володя Стоянов – Войводата.

През 2020-а „Секул Добруджански“ се отлага поради паднемичната обстановка с COVID-19. Година по-късно (2021) се реализира при огромен интерес на 5 юни, а гост на събитието е Валя Балканска.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени
  • Петър Христов – световен шампион по вдигане на тежести, Монреал, 1980 година
  • Милен Йорданов (1962 – 1987) – художник и музикант (негова изложба е поместена в музейната сбирка на местното читалище)
  • Кмет Невзад Ибрям (Герб)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мичев, Николай, Петър Коледаров. „Речник на селищата и селищните имена в България 1878 – 1987“, София, 1989.