Скок във вода

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Скокове във вода)

Скокът във вода представлява спорт, при който спортистът скача или пада във вода от платформа или трамплин за скачане. Скокът във вода е международно признат спорт и един от спортовете на Олимпийските игри.

Спортистите скачат от различна височина, като на по-ниските височини се използва трамплин за отскок, а на големите височини се скача от плоска платформа. Състезателите изпълняват различни акробатични елементи във въздуха (салта, преобръщания и други. След края на всеки скок съдиите дават своята оценка като освен акробатиката се наблюдава и дали гмуркането е било правилно.

Съществува и синхронен скок във вода, който се изпълнява от двама души. При тях съдиите оценяват и синхрона между двамата.

Скоковете във вода е много интересен и популярен спорт.

Скокове са се практикували още в древността, но без състезателен характер. Спортът става олимпийски на олимпийските игри през 1904 в Сейнт Луис.

В България[редактиране | редактиране на кода]

За рождена дата на спорта се приема 29 септември 1931, когато са проведени първите балкански игри. Шампион на кула и трамплин става българинът Георги Гайдарджиев.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]