Смитсонов институт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Смитсонов институт
Информация
Основана10 август 1846 г.[1][2][3]
Част отФедерално правителство на Съединените американски щати[4]
СедалищеВашингтон, САЩ
Сайтwww.si.edu
Смитсонов институт в Общомедия

Смитсонов институт (на английски: Smithsonian Institution), наричан и само Смитсониън, е научноизследователски и образователен институт в САЩ, към който е създаден голям комплекс от музеи.

Финансира се от американското правителство, частни спомоществователи, а също така и от развиването на издателска и търговска дейност (изработване на развиващи мисленето и обучаващи игри, програми, видеоматериали, продажба на сувенири). Повечето от учрежденията се намират в гр. Вашингтон.

Основан е през 1846 г. във Вашингтон съгласно завещанието на англичанина Джеймс Смитсон (James Smithson), чието желание било „да се увеличават и разпространяват знанията след хората“. Започнал в началото само като музей, днес той е национален център за научни изследвания и образование и най-големият американски музей (всъщност група от 19 отделни музея) с над 140 млн. експоната.

Главното здание на института във Вашингтон

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. n79053968 // Посетен на 14 март 2020 г. The Smithsonian Institution was established August 10, 1846.
  2. us_dc/EXTUID_2856929 // Посетен на 14 март 2020 г.
  3. 500237333 // Посетен на 14 март 2020 г.
  4. www.si.edu

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Смитсоновский институт“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​