Стриптийз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Американската танцьорка Лола Бел по време на стриптийз
Стриптийз

Стриптийзът (на английски: strip – събличам се, tease – дразня) е еротичен танц, при който танцуващият се разсъблича постепенно, частично или напълно.[1] Лицето което извършва стриптийз е по-известно като „стриптизьорка“ („стриптизьор“) или екзотична танцьорка.

Стриптийзът въплъщава идеята за секса и сексуалността посредством танц. Последният може да се извършва със или без музика. Стриптийзът може да се практикува както от много млади, така и от по-зрели мъже и жени. По време на танца основната част на движенията се пада на бедрата.

Заведенията, в които се извършва стриптийз обикновено се наричат ​​стриптийз клубове, въпреки че самият стриптийз може да се извършва и на места като кръчми (особено в Обединеното кралство), театри и музикални зали.

Театрите за стриптийз са нощните клубове. На такива места човек ако си плати, може да получи индивидуално представление. Актрисата стриптийзьорка (актьорът стриптийзьор) могат да слизат от сцената и да се разхождат сред публиката, но никой от посетителите няма право да ги пипа.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Richard Wortley (1976) A Pictorial History of Striptease: 11.