Сулюкта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сулюкта
Сүлүктү
— град —
Зимен изглед в Сулюкта
Зимен изглед в Сулюкта
39.9333° с. ш. 69.5667° и. д.
Сулюкта
Страна Киргизстан
ОбластБаткенска област
Площ18 km²
Надм. височина1380 m
Население18 015 души (2009)
Основаване1868
Пощенски код720500
Телефонен код+996 3653
МПС кодА
Сулюкта в Общомедия

Сулюкта (на киргизки: Сүлүктү) е град в Баткенска област, Киргизстан. Разположен е в крайната част на Югозападен Киргизстан, на около 150 км западно от областния град Баткен. Градът има население от 18 015 души.[1] (по данни от 2009 г.).

История[редактиране | редактиране на кода]

Сулюкта е един от най-старите въгледобивни центрове в Централна Азия. Добивът на въглища в района започва през 1868 г. от тогава датира и появата на селището.

Поради важното си икономическо значение на 20 август 1934 година Президиумът ВЦИК постановява "град Фрунзе и работническите селища Къзъл Кия и Сулюкта в Киргизката АССР да се зачислят в списъка с населените места, които формират самостоятелни административно-стопански единици, подчинени непосредствено на ЦИК Киргизката АССР".[2]

През 1940 година селището е обявено за град.

По време на Съветския съюз в Сулюкта е крупен въгледобивен център с няколко големи въглищни мини и обогатителни фабрики. След разпадането на СССР по-голямата част от тези фабрики са изоставени. Липсата на добре подготвени кадри и машини, лошото управление и резкия спад на доходите са факторите, които допринасят за икономическия колапс в района. Днес Сулюкта създава впечатление на изоставен град.

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът е разположен в северните склонове на Туркестанския хребет, на 1380 м надморска височина, на около 150 км западно от областния център Баткен и на 950 км от столицата Бишкек.

Чрез Сулюктинската теснолинейка градът има железопътна връзка с гара Пролетарск в съседен Таджикистан. Дължината ѝ е 47 км, като от тях 9 км се намират на територията на Таджикистан и 38 км — на територията на Киргизстан. В рамките на града по теснолинейката има три гари — Товарная (основна), Макаевка и Восточная.

Зимата в Сулюкта е кратка и топла. Пролетта и есента са дъждовни, а лятото — сухо и горещо.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]