Сънотворен мак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сънотворен мак
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
разред:Лютикоцветни (Ranunculales)
семейство:Макови (Papaveraceae)
род:Мак (Papaver)
вид:Сънотворен мак (P. somniferum)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Сънотворен мак в Общомедия
[ редактиране ]

Сънотворният мак (Papaver somniferum) е едногодишно тревисто растение от сем. Макови (Papaveraceae), чиято родина е Централна Азия. В България е известен и под името афион. Култивиран е още от древността в Китай, Индия, Древна Гърция, Римската империя и др. Отглеждан е и в Османската империя, откъдето в началото на ХІХ в. навлиза в българските земи. Използва се като маслодайно растение (семената му съдържат около 50% масло), както и за добиване на суровини за лекарства и опиум (засъхналият млечен сок на чашката на растението съдържа над 25 алкалоида - папаверин, морфин, наркотин, кодеин и др.).

Начин на извличане[редактиране | редактиране на кода]

Суровият опиум се получава от зелените чашки на афиона след като е опадал цветът. Привечер зелените чашки се нарязват хоризонтално със специален нож и сутрин преди изгрев се събира кафявият засъхнал сок (първоначално бял на цвят), който е потекъл от нарезите. Това именно е суровият опиум, който намира голямо приложение в медицината и особено в анестезиологията.

В миналото по времето на османското владичество в България производството на афион е било доста разпространено. Неслучайно в герба на Северна Македония присъства изображение на макови чашки, от които се добива афионът.

Източници[редактиране | редактиране на кода]