Тери Ричардсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тери Ричардсън
Terry Richardson
американски моден фотограф
Тери Ричардсън през 2011 г.
Тери Ричардсън през 2011 г.

Роден
14 август 1965 г. (58 г.)

Националност САЩ
Активен периодот 1993 г.
Семейство
СъпругаАлександра Болотов
ДецаРекс, Роман

Уебсайтterrysdiary.com
Тери Ричардсън в Общомедия

Тери Ричардсън (на английски: Terry Richardson) е американски моден фотограф.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и младежки години[редактиране | редактиране на кода]

Тери Ричардсън е роден на 14 август 1965 г. в Ню Йорк, щат Ню Йорк. Син е на актрисата Норма Каслър и модния фотограф Боб Ричардсън, който има шизофрения и е пристрастен към наркотици. След развода на родителите си, Тери се мести в Удсток, Ню Йорк, заедно с майка си и втория си баща Джаки Ломакс. Тери посещава гимназия в Холивуд, където по-късно започва да живее. Когато навършва 16, се мести в Охай, Калифорния, заедно с майка си и посещава гимназия „Нордхоф“. Ричардсън мечтае да стане пънк рок музикант, а не фотограф. Свири на бас китара в групата „The Invisible Government“ („Невидимото правителство“) четири години.

Начало на кариерата[редактиране | редактиране на кода]

Норма Каслър му подарява първия му фотоапарат през 1982 г., който Тери използва да снима ежедневни кадри и фотоси от изпълненията на групата си. През 1992 г. Ричардсън спира да се занимава с музика и се мести в Ню Йорк, където става фотограф за частен партита. Това той описва като големия си пробив. Негови първи снимки в списание са публикувани в издание на „Vibe“ („Настроение“) през 1994 г. По-късно бива нает за заснемането на фотосесия за пролетната колекция на Катерина Хамнет през 1995 г. Снимките привличат вниманието на медията, поради младите момичета с къси поли и интимни косми, подаващи се от тях, на снимките.

Тери Ричардсън с вокалиста на 30 Seconds To Mars, Джаред Лето

Музикални клипове[редактиране | редактиране на кода]

Тери Ричардсън е режисьор и на музикални клипове от 90-те години на 20 век. Сред най-известните му проекти са „XO“ на Beyonce, „Wrecking Ball“ на Miley Cyrus, „Do What U Want“ на Лейди Гага и Ар Кели (неиздадено) и „Hurricane“ на 30 Seconds To Mars.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]