Томас Кенингтън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Томас Кенингтън
Thomas Benjamin Kennington
английски художник
Роден
Починал
Лондон, Великобритания

Националност Великобритания
Кариера в изкуството
Стилреализъм
ЖанрБитова живопис, портрет
АкадемияКралския колеж по изкуствата в Лондон
Академия Жулиан
УчителиУилям Адолф Бугеро и Робер Фльори
Направлениеживопис
ПовлиянБартоломе Мурильо
Наградибронзов медал на Световното изложение през 1889 г.
Кариера в изкуството
ЖанрБитова живопис, портрет
Семейство
СъпругаИлайза Нила Линдал Стюъни
ДецаЕрик Кенингтън
Томас Кенингтън в Общомедия

Томас Бенджамин Кенингтън (на английски: Thomas Benjamin Kennington) е английски художник портретист в жанра на социалния реализъм. Основател е на New English Art Club (NEAC) и the Imperial Arts League.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Гримсби в Линкълншир. Обучението си в изкуствата получава в Ливърпулското художествено училище (на английски: Liverpool School of Art) (където печели златен медал), в Кралския колеж по изкуствата (на английски: Royal College of Art) в Лондон и в Академия Жулиан (на френски: Académie Julian) в Париж, където учи при Уилям Адолф Бугеро и Робер Фльори[1]. По-късно той се премества в Челси в Лондон [2].

В периода 1880–1916 прави изложби в Кралската академия (на английски: Royal Academy), Лондон, но и редовно показа работата си в Кралското общество на британските художници (на английски: Royal Society of British Artists) в Suffolk Street и галерия Grosvenor[3]. Член основател е и първи секретар на New English Art Club (от 1886). Основава и Императорска лига на изкуствата (на английски: Imperial Arts League), чиято заявена цел е да „защитава и насърчава интересите на художници и да информира, консултира и подпомага ....“ [4] Печели бронзов медал на Световното изложение през 1889 г. [2]

Кенингтън умира в Лондон на 10 декември 1916 г. Синът му Ерик Кенингтън е също забележителен художник, илюстратор и скулптор.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Кенингтън стана известен не само с идеализираните си картини на домашни и всекидневния сцени от живота, но и с неговата работи в областта на социалния реализъм. Картини като „Сираци“ (1885), „Вдовец и сирачета“ (1885), „Бездомник“ (1890) и „Щипка бедност“ (1891) изобразяват суровата реалност на живота на бедните във Великобритания по начин, който силно въздейства на емоциите на зрителя. Предполага се, че е бил повлиян от испанския художник Мурильо (1618–1682), чиято работа също изобразява децата на улицата. Рисува в масло и акварел[2].

Портрети[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Edward Tyas Cook, A Popular Handbook to the Tate Gallery etc (Reprint, Elibron Classics, 2006) p. 181.
  2. а б в Biography Thomas B. Kennington Архив на оригинала от 2011-08-15 в archive.today (LARA – London atelier of representational aret)
  3. Thomas B. Kennington (Tate online).
  4. The Artists' League of Great Britain (formerly the Imperial Arts League (The National Archives (United Kingdom)).