Уикимапия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уикимапия
Пример с поставяне на бутона на мишката върху даден обект, в случая върху село Анубролуварипалем в Индия.
Уеб адресwikimapia.org
Вид на сайтаОнлайн енциклопедия
Тип на сайтаКартографско сътрудничество
РегистрацияСвободна
Език101 езика
(вкл. български)
Лиценз на съдържаниетоКриейтив Комънс
Създаден отАлександър Корякин;
Евгений Савелиев
Създаване2006 г.
Пуснат онлайн24 май 2006 г.;
преди 17 години
 (2006-05-24)
Alexa ранг7334 (към 7 февруари 2019 г.)[1]
Настоящ статусактивен
Уикимапия в Общомедия

Уикимапия (или WikiMapia) е карта с отворено съдържание, съвместен проект на доброволци от целия свят, който комбинира Google Maps с уики-информационните технологии. Основан от Александър Корякин и Евгений Савелиев на 24 май 2006 година. Целта на Уикимапия е да създаде и поддържа цялостна, многоезикова, актуална карта с подробна информация за всяко място на Земята.

Принципи и цели[редактиране | редактиране на кода]

Цел на проекта е да се събере и подреди най-пълна информация за всички географски обекти на Земята и да се предостави свободен достъп към нея. Запълването на сайта с информация се извършва по метода на краудсорсинга, т.е. всички сведения на Уикимапия се добавят от самите ползватели на сайта (както регистрирани, така и не) по тяхна собствена инициатива. Името Уикимапия е избрано понеже създаването на този геоинформационен проект е било вдъхновено от успеха на Уикипедия, и Уикимапия също така използва принципа на свободно редактиране уики; обаче Фонда Уикимедия няма отношение към възникването на проекта. Уикимапия не е фонд, финансиран с пожертвувания, а съществува като търговска компания и получава доход от реклама.

Лиценз на съдържанието[редактиране | редактиране на кода]

През декември 2009 г. Уикимапия пуска приложно-програмен интерфейс (API) и прави съдържанието си достъпно в няколко формата за некомерсиална употреба. През декември 2010 г. данните са обявени като достъпни под некомерсиален лиценз Криейтив Комънс.

Приходи[редактиране | редактиране на кода]

Приходите на сайта са от Google AdSense и реклами в Уикимапия.[2]

Оперативна съвместимост[редактиране | редактиране на кода]

Функциите на Уикимапия са достъпни чрез:

  • Гугъл Земя, използвайки динамичното размножаване на Гугъл Земя в KML файл.
  • Вграждане във всяка HTML страница.
  • Повечето мобилни телефони с поддръжка на Java, използващи софтуер на трети страни, като Mobile GMaps.
  • Приложение за iOS (iPhone/iPad).[3]
  • Приложение за Android.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Wikimapia.org Traffic, Demographics and Competitors - Alexa“ // alexa.com. Архивиран от оригинала на 2019-05-10. Посетен на 7 февруари 2019. (на английски)
  2. Wikimapia Ads. Wikimapia.org. 2013. // wikimapia.org, 14 септември 2015. Архивиран от оригинала на 2015-09-14. Посетен на 9 ноември 2021. (на английски)
  3. Vitaly Pronkin. Mifki.com // www.mifki.com, 2 юли 2010. Архивиран от оригинала на 2010-07-02. Посетен на 9 ноември 2021. (на английски)
  4. Wikimapia Maps. Google Play Store. // play.google.com, 30 ноември 2015. Архивиран от оригинала на 2015-11-30. Посетен на 9 ноември 2021. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]