Фанданго

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Фанданго.

Фанданго
Създаване1998
Стилпоп рок
ЧленовеХристо Стефанов
Йордан Йорданов
Детелин Йосифов
Симеон Попов
Бивши членовеСветослав Михайлов
Атанас Миларов
Георги Русев
Росен Сеновски
Христо Коев

Група Фанданго е българска рок група, създадена през пролетта на 1998 г. в град Бургас от Христо Стефанов и приятели. Стават известни с песните „Фанданго“, „Не мога без теб“, „Миг от приказка“, „Вярвай в мечтите“ и др.

1998 – 2005[редактиране | редактиране на кода]

В началото групата е в състав : Христо Стефанов – вокал, бас китара; Георги Русев – бас китара; Светослав Михайлов – китара, вокал. По-късно се присъединяват Атанас Миларов – ударни и Росен Сеновски – китара.

Фанданго свирят основно в стил поп-рок. Техният дебютен албум озаглавен "Фанданго" излиза през Декември 2000 г. С него печелят статуетка за дебют на "Музикалните награди 2001 на Форте". Един от безспорните хитове на групата е „Миг от приказка“, който остава рекордно седем седмици на първо място в "Българския топ 50".

През 2002 г. издават втория си албум – „Земен ангел“, който съдържа 9 песни, плюс ремикс на пилотния сингъл „Ваканция“.

Последният им студиен запис в тази формация е през 2004г. и е съвместно с Бургаската дива Тони Димитрова. Песента се казва "Вярвай в мечтите" и добива широка популярност в радиостанциите.

През този период изнасят множество концерти, като най-запомнящи ще останат съвместните с Блус брадърс в Бургас през 1999г и с Джон Лоутън от Юрая Хийп през 2004г в Каварна.


След 2014[редактиране | редактиране на кода]

След 10-годишно затишие през март 2014 г. група „Фанданго“ издава третия си албум – „Както преди“, който се приема много добре и е номиниран за БГ албум на „Годишните музикални награди на БГ радио 2015“. Групата е в почти напълно обновен състав – фронтмен на групата си остава Христо Стефанов, а новите попълнения са китаристите Йордан Йорданов и Детелин Йосифов, на барабаните е Христо Коев, заменен по-късно от Симеон Попов. Албумът е записан във варненското студио на групата – DANN Studio.

През 2015 г. Фанданго записват рок – баладата „Пътувам“ със специалното участие на Силвия Миленова (Силви Милен), която е и съпруга на Христо Стефанов. Те представят за първи път песента в популярния песенен конкурс „Бургас и морето“.

През 2018 г. песента „Миг от приказка“ влиза в учебника по музика за 9ти клас на издателство „Анубис“.

В момента Фанданго завършват най-новия си албум "Като птиците", който се очаква да излезе през есента на 2023г. В него, като специален гост ще вземе участие и Силви Милен, с която наскоро записаха съвместната си песен - "Крила".

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]