Фиксики

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сръчковците
Фиксики
ЖанрАнимационен филм
Форматкомедия
Базиран наедноименната повест от Едуард Успенски
РежисураАндрей Колпин, Иван Пшонкин
АктьориЛариса Брохман
Яков Василев
Юрий Мазихин
Артьом Скосарев
Страна Русия
Езикруски
Сезони5
Епизоди218
Продукция
Времетраене7 минути
Разпространение
ТВ каналКарусел
Излъчване13 декември 2010 г. – сегашно време
Хронология
Свързани продукцииФиксики: строго секретно, Фиксики срещу кработи,
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Сръчковците в Общомедия

„Сръчковците“ е руски компютърен анимационен сериал. Създаден по разказа на Едуард Успенски „Гарантирани човечета“. Премиерата се състои на 13 декември 2010 г. в рамките на телевизионното предаване „Лека нощ, деца!“ по канала „Россия 1“.

Анимационният филм е създаден от продуцентската компания Aeroplan. Идеята за поредицата принадлежи на Александър Татарски (посочен в заключителните надписи).

2D анимационни вложки са произведени от кипърското студио „Toonbox“, украинското студио „ToonGuru“ и руския SKA „Петербург“. В момента съдържа над 200 епизода

В България се излъчва по канал "ProToons".

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Анимационният сериал разказва за семейство Фиксики – човечета, които живеят вътре в оборудването и поправят неговите повреди. Общо девет са героите в поредицата: Татус, Мася и техните деца Симка и Нолик, дядото Дедус, както и съучениците на Симка и Нолик: Файер, Игрек, Шпуля и Верта. В анимационния филм участват и Том Томас, осемгодишно момче, чиято къща е обитавана от фикси, кучето му Кусачка от породата чихуахуа, родителите на момчето, паякът Жучка, Катя, приятелката на Том Томас, Васка, неговата съученичка и бабата на Том Томас.

Главни герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Симка е деветгодишно фикс момиче. По-голямата сестра на Нолик и приятелката на ДимДимич. Умен и активен. Симка винаги е готова да се притече на помощ на приятели. В същото време тя действа бързо и решително. Симка учи в училището на фиксите, тя е най-добрият ученик в класа.
  • Нолик е по-малкият брат на Симка и приятел на ДимДимич. По човешки стандарти той е на пет години. Той е мил и директен. На Нолик понякога му липсват знания и опит, което не му пречи да има собствено мнение. Нолик често попада в трудни ситуации, от които сам не може да излезе.
  • Том Томас (ДимДимич) е десетгодишно момче. Той е любопитен и се интересува от технологии. По природа ДимДимич е мечтател. Играейки някаква игра, той се увлича, забравяйки за времето, а понякога и за предпазливостта. Той е приятел с Сръчковците и професор Чудаков, а също така е вторият човек, посветен в тайната на Сръчковците.
  • Родителите на Том Томас са типични родители, които рядко обръщат нужното внимание на детето си, но много обичат Том Томас и понякога дори участват в неговите игри и приключения. Бащата на ДимДимич (Дмитрий Кудикин) е журналист, а майка му (Любов Кудикина) е зъболекар.
  • Гениалният Евгениевич Чудаков е професор, съпруг на Ерика, стар приятел на Дедус, а също и първият човек, посветен в тайната на фиксите. Малко разпръснат, а името му говори само за себе си. Разполага със собствена лаборатория, в която се помещава училището за малки Сръчковците. Той е приятел с Том Томас и Катя.
  • Лизонка е секретарка на професор Чудаков. Той не знае за фиксиите, но се досеща, че има някой в ​​лабораторията и се опитва да ги хване. В игралния филм Сръчковците срещу кработи тя се омъжва за капитана и остава с него на кораба.

Пълнометражни филми[редактиране | редактиране на кода]

Трейлърът на първия пълнометражен анимационен филм е пуснат на 27 декември 2016 г. На 20 юли 2017 г. е обявено, че е започнала разработката и производството на втората част на филма.

Премиерата на първия пълнометражен анимационен филм „Сръчковците: Строго секретно“ се състои на 28 октомври 2017 г.

През септември 2018 г. става известна датата на излизане на втория игрален филм „Сръчковците срещу кработи“. Премиерата е насрочена за 21 декември 2019 г. На 29 март 2019 г. е пуснат първият трейлър на анимационния филм.

Спин оф[редактиране | редактиране на кода]

Анимационният сериал е удължен за 4-ти сезон, който излиза на 29 февруари 2020 г. и се казва „Нови Фиксики“, където се появяват нови герои, а действието на анимационния сериал се развива в къщата на Катя.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • 2012 г. – Първият детски фестивал на домашната анимация „Дъгата на детството“. Професионалното детско жури определя поредицата като най-мъдрата. Членовете на журито определят главния герой на този сериал за най-интересния герой.
  • 2013 г. – XVI Международен фестивал на анимационните филми „Анимаевка-2013“ (Могилев) – Диплом на журито „За познавателност“ за сериала „Фиксики“ на режисьора Иван Пшонкин и Арсен Хачатарян.
  • 2014 г. – Национална награда „Златно мече“ в областта на стоките и услугите за деца – в номинацията „Най-добра мултимедийна продукция“.
  • 2017 г. – награда Мултимир за: най-добът руски анимационен сериал
  • 2019 г. – наградата на Министерството на образованието и науката „За вярност към науката“ в номинацията „Най-добър детски проект за наука“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]