Флагман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Флагман.

Фла́гманът (на нидерландски: vlagman, от vlag – флаг и man – човек) е командир на флот или командир на корабно съединение, на който е присвоен „брейд-вимпел“ – длъжностен флаг.

При съвместно плаване може да има и старши флагмани – командирите на големи съединения (от ескадра и нагоре), и младши флагмани – командирите на подчинените съединения (дивизия, бригада и отряд от бойни кораби). Делението на старши и младши флагмани съществува във ВМС на СССР до 1959 г.

В СССР през 1935 – 1940 години има персонално военно звание флагман – лица от висшия началнически състав на ВМС. Воинското звание има четири стъпки: (флагман на флота 1-ви и 2-ри ранг, флагман 1-ви и 2-ри ранг). През 1940 г. те са заменени с адмиралски звания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • ФЛАГМАН//Самойлов К. И. Морской словарь. – М.-Л.: Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Флагман“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​