Флеботомуси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Флеботомуси
Папатак (P. papatasi)
Папатак (P. papatasi)
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Насекоми (Insecta)
разред:Двукрили (Diptera)
семейство:Psychodidae
подсемейство:Phlebotominae
род:Флеботомуси (Phlebotomus)
Научно наименование
Loew, 1845
Синоними
  • Philaematus Loew, 1845
Флеботомуси в Общомедия
[ редактиране ]

Флеботомусите, по-известни като папатаци (Phlebotomus), са род двукрили хапещи насекоми от семейство Psychodidae от Стария свят. Често с представители на други родствени таксони са наричани и със сборното наименование пясъчни мухи. Повечето видове са разпространени в Палеарктика и са преносители на редица паразитни и инфекциозни причинители на заболявания при хора и животни.

Морфология и жизнен цикъл[редактиране | редактиране на кода]

Възрастните представители са дребни с размери на тялото от 1,5 до 3 mm. Цветът им е жълтеникав с открояващи се черни очи и покрити с фини косъмчета тяло, крила и крачка. Подобно на комарите женските се хранят с кръв от гръбначни животни, а мъжките се хранят с нектар от цветовете на растенията. Активни са в тъмната част на денонощието. Снасят яйцата си в тъмни цепнатини и пукнатини богати на органична материя.

Епидемиологични особености[редактиране | редактиране на кода]

Различните представители на рода са приносители на причинителите на заболяването лайшманиоза в Стария свят, докато в Новия свят ролята на преносител се съвместява от представители на род Lutzomyia[1]. Насекомите пренасят протозойните паразити от естествените резервоари на заболяването гризачите до хората и други бозайници. Флеботомуси са преносители на различни представители от род Bartonella и арбовируси, причинители на различни видове заболявания, както и на причинителя на папатациевата треска при човека.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Zeledón RA. Hemoflagellates: Cutaneous and Mucocutaneous Leishmaniasis. In: Barron's Medical Microbiology (Barron S et al., eds.). 4th. Univ of Texas Medical Branch, 1996. (via NCBI Bookshelf) ISBN 0-9631172-1-1.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

bg.wiktionary.org Архив на оригинала от 2012-08-24 в Wayback Machine.