Франклинит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Франклинит
Франклинит (черен) with цинкит (червен)
Общи
КатегорияСтруктурна група на шпинела
Формула
(повтаряща се единица)
ZnFe2O4
Класификация на Щрунц4.BB.05
Класификация на Дана7.2.2.4
Кристална симетрияFd3m
Характеристики
Цвятчерен
Кристална системаХексаедрична (m3m)
(4/m 3 2/m)
Твърдост по Моос5.5 – 6
Блясъкметален, често матов
Прозрачностнепрозрачен
Разтворимостсолна киселина
Други характеристикимагнитен
Франклинит в Общомедия

Франклинитът е оксиден минерал, който принадлежи към серията желязо (Fe) на нормалната шпинелна подгрупа, с формула ZnFe 3+2O4.

Както при магнетита, в пробите на франклинита могат да присъстват железни йони с валентност (2+) и (3+). Двувалентно желязо и / или манган (Mn) често могат да придружават цинка (Zn), а тривалентният манган може да замести някои тривалентни железни йони.

На първоначалното място на откритие, франклинитът е съпътстван от широк спектър от минерали, много от които са флуоресцентни. По-често се среща с вилемит, калцит и червен цинкит. В тези скали той се оформя като разпръснати малки черни кристали с октаедрични стени, видими на моменти. Рядко може да бъде открит като един голям добре оформен кристал.

Франклинитът е цинкова руда и вторична руда за уран, сярна киселина и живак. Тя е наименувана на местното откритие в рудниците „Франклин“ в Ню Джърси, САЩ.

Микроскопска снимка на франклинит
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Franklinite в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​