Франсеск Масия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Франсеск Масия
Francesc Macià i Llussà
каталонски политик и офицер
Роден
Починал
ПогребанБарселона, Испания
Семейство
Подпис
Франсеск Масия в Общомедия

Франсеск Масия (Francesc Macià; 21 септември 1859, Виланова и Желтру, Шараф – 25 декември 1933, Барселона, Испания) е каталонски политик и офицер от испанската армия, президент на Каталония (1932 – 1933)[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Служи в армията до 1905 година.[2]

През 1922 г. основава политическата партия Estat Catala, бореща се за независимост на Каталония[3]. През 1926 г. се опита да вдигне бунт срещу диктатурата на Мигел Примо де Ривера. След изборите през 1931 г., в които неговата партия печели мнозинство, Масия провъзгласява независима Каталонска република, но скоро е принуден да се задоволи с частична автономия в рамките на новосформираната Втора испанска република. Президент на каталонското правителство (на каталонски: Generalitat de Catalunya) от 1932 до смъртта си през 1933 година. Погребан е в гробището на хълма Монтжуик, Барселона. Неговата смърт предизвиква масови демонстрации.[2]

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Националният архив на Каталония съхранява част от личната му колекция, състояща се от документирани пътувания из Каталония и семейни снимки. Те са дарени от г-жа Тереса Пейрат и Mасия. Фондът съдържа документи, създадени или получени от Франсеск Масия, лични и семейни документи, кореспонденция от периода преди втората република (до април 1931), както и документи, изготвени по повод на политическата му дейност. Фондът съдържа и документи, свързани с поведението му преди да е назначен за президент на правителството на Каталония (1907 – 1931): като член на парламента (речи, изявления, доклади), като член на каталонското правителство (организация, доклади, прокламации и други публикации), на армията и от съответния период по време на управлението на генерал Примо де Ривера.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Catalan Encyclopaedia // 22 март 2014.
  2. а б Esculies, Joan. El cavaller de l'ideal // Sàpiens 121. Barcelona, October 2012. с. 22 – 28. (на каталонски)
  3. Esculies, Joan. Macià, el paradigma dels conversors a l'independentisme // Ara. December 2013. с. 12. (на каталонски)