Фредерик Шватка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Фредерик Шуатка)
Фредерик Шватка
Frederick Schwatka
американски изследовател
Роден
Починал
2 ноември 1892 г. (43 г.)
ПогребанСАЩ

Националност САЩ
Учил въвВоенна академия на Съединените щати
Семейство
Подпис
Фредерик Шватка в Общомедия

Фредерик Шватка (на английски: Frederick Schwatka[1]) е американски армейски офицер, арктически изследовател.

Ранни години (1849 – 1878)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 29 септември 1849 година в градчето Галина, Илинойс, САЩ, в семейството на Аугуст и Катерине Шватке (нем. Schwatke), немски лютерански имигранти от Източна Прусия. През 1859 семейството се премества в щата Орегон, където Шватка завършва обучението си за печатарски работник. През 1867 постъпва във Военната академия на САЩ в Уест Пойнт, през 1871 я завършва с чин лейтенант от кавалерията и постъпва в армията. По време на армейската си служба изучава право и медицина. През 1875 защитава юридическа степен в Университета в Небраска, а година по-късно – медицинска степен в престижния „Bellevue Hospital Medical College“ в Ню Йорк.

Още като юноша Шватка чете разкази за търсенето на изчезналата експедиция на Джон Франклин и се запалва по арктическите пътешествия. През 70-те години на ХІХ век в пресата се явяват предположения, че съществуват скрити дневници на Франклин в Арктика и Шватка решава да се заеме с тяхното издирване.

Изследователска дейност (1878 – 1883)[редактиране | редактиране на кода]

През 1878 – 1880 организира и възглавява експедиция за търсене на изчезналата експедиция на Джон Франклин. На 19 юни 1878 на кораба „Итън“ отплава от Ню Йорк в посока Канадския арктичен архипелаг и зимува в южния вход на протока Рос Уелкъм.

Портрет на Фредерик Шватка от 1880 г.

Същинската експедиция продължава от 1 април 1879 до 4 март 1880. През пролетта на 1879, заедно с 12 ескимоси, пресича сегашната канадска провинция Киватин в североизточната ѝ част от залива Дейли (64°00′ с. ш. 89°45′ з. д. / 64° с. ш. 89.75° з. д.) до остров Кинг Уилям (69°05′ с. ш. 97°25′ з. д. / 69.083333° с. ш. 97.416667° з. д.), като изминават с шейни и ски над 5000 km. За да си набавят припаси, в продължение на 11 месеца мъжете убиват и ядат северни елени, овцебикове, полярни мечки и тюлени. Шватка открива останките от експедицията на Джон Франклин. Не намира дневниците на Франклин, но открива множество други следи от експедицията, отломки от кораба, части от дрехи. Открива и идентифицира няколко погребани членове на експедицията, в т.ч. лейтенат Джон Ървинг, един от офицерите, и още няколко трупа.

Със своята експедиция Шватка доказва, че белият човек спокойно може да пътешества по Арктика без сериозни травми и болести, ако приеме и използва ловните и кулинарни традиции на местните ескимоси.

През 1883 провежда нова експедиция в Арктика, като изследва цялото течение на лявата съставяща на река Юкон – река Люис, а след това и цялото течение на Юкон (над 2000 km). Множество от географските обекти покрай течението на голямата река за първи път са описани и назовани от него.

Следващи години (1883 – 1892)[редактиране | редактиране на кода]

Малко след завръщането си от последната експедиция Шватка напуска армията. Между 1886 и 1891 води две частни експедиции до Аляска и прави три пътувания до Северозападно Мексико.

Още от младини Шватка страда от стомашни болки и непрекъснато приема упойващи средства за обезболяване. Умира от свръхдоза обезболяващи на 2 ноември 1892 година в Портланд, Орегон, на 43-годишна възраст.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Frederick Schwatka в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​