Фридрих Рацел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фридрих Рацел
Friedrich Ratzel
германски географ и етнограф
Фридрих Рацел през 1883 г.
Фридрих Рацел през 1883 г.

Роден
Починал
9 август 1904 г. (59 г.)

Националност Германия
Учил вХайделбергски университет
Научна дейност
ОбластГеография, етнография
Работил вЛайпцигски университет
Семейство
Подпис
Фридрих Рацел в Общомедия

Фридрих Ратцел (на немски: Friedrich Ratzel) е германски географ и етнограф, известен със създадената от него теория за „жизненото пространство“. Полага основите на политическата география в Германия. Занимава се основно с география на човека и неговото взаимодействие с природата. Основоположник е на антропогеографията, а по-късно (1879) публикува своя труд „Политическа география“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 30 август 1844 година в Карлсруе, Велико херцогство Баден (днес Германия). Посещава гимназия в родния си град и на 15-годишна възраст става чирак на аптекар. През 1863 г. заминава за Швейцария и от 1865 работи като аптекар в градчето Мьорс близо до Крефелд. През 1866 се завръща в Карлсруе и записва да учи зоология в Университета в Хайделберг. След завършване на образованието си Ратцел предприема пътувания, които го запалват по географията. Започва работа по терени около Средиземно море, като пише писма за своите преживявания. Тези писма довеждат до работа като пътуващ репортер на Kölnische Zeitung („Вестник Кьолн“), което му осигурява средства за по-нататъшно пътуване.

По време на Френско-пруската война през 1870 година, Ратцел се присъединява към пруската армия и два пъти е раняван.

През 1874 година предприема експедиция до Северна Америка, Куба и Мексико. Това пътуване е повратна точка в неговата кариера. Започва да изучава хората от немски произход в Америка, особено в Средния Запад, както и други етнически групи в Северна Америка. В резултат на тези проучвания през 1876 издава своя труд „Städte-und Kulturbilder aus Nordamerika“. Ратцел пътува и до градовете Ню Йорк, Бостън, Филаделфия, Вашингтон, Ричмънд, Чарлстън, Ню Орлиънс и Сан Франциско.

След завръщането си през 1875 година Ратцел става преподавател по география в гимназия в Мюнхен. През 1876 е назначен за асистент, а през 1880 става професор. От 1886 е преподавател в Лайпцигския университет до внезапната му смърт на 9 август 1904 година в Амерланд.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Die Vereinigten Staaten von Amerika. 1878–1880.
  • Anthropogeographie. Die geographische Verbreitung des Menschen. 1882–1891.
  • Völkerkunde. 3 Bände, Bibliographisches Institut, Leipzig, 1885–1901.
  • Politische Geographie, R. Oldenbourg, München und Leipzig, 1897.
  • Deutschland. Einführung in die Heimatkunde. 1898.
  • Die Erde und das Leben. 1902.
  • Über Naturschilderung. 1904.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Friedrich Ratzel в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​