Фуудобокс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Фуудобокс“
Основаване2021 г.
ОснователДжейн Димитрова
Велин Керков
СедалищеСофия, България
ПродуктиПриложение, борещо се срещу разхищението на храна
Уебсайтfoodobox.com

„Фуудобокс“ (Foodobox) е български стартъп с мобилно приложение, което свързва потребителите със заведения, магазини и други хранителни обекти, в които има останала нереализирана храна.

Задължително условие за всички обекти, с които работи приложението, е те да предлагат минимум 40% отстъпка от първоначалната цена на продуктите в кутиите. Потребителите виждат на картата в приложението на FoodObox местата, които предлагат кутии в момента, запазват избраната кутия и могат да я вземат на място от обекта по време на часовия диапазон за вземане, който обикновено е в края на работния ден.

Към момента услугата се предлага в София, Пловдив, Варна, Бургас, и други по-малки градове. От декември 2022, услугата официално стъпва и на румънския пазар с 15 регистрирани обекта в Букурещ.

История[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е създадена през 2021-ва година от Велин Керков, главен технически директор и Джейн Димитрова, директор бизнес развитие. Главният офис на компанията се намира в София.  

През 2021-ва година платформата стартира в София, но след няколко месеца започва дейност и в останалите по-големи градове в България като Пловдив, Варна, Русе и Бургас. През 2022-ра година компанията набира инвестиции от различни фондове и групи от ангел инвеститори, за да може да подобри и разшири своята дейност в България и чужбина.

През август 2021, стартъпът печели евро грант след участието си в акселератора ClimAccelerator Black Sea, финансиран от EIT Climate-KIC на Европейския съюз. Програмата допринася за екологичната устойчивост и намаляването на емисиите въглероден диоксид в атмосферата.

В края на 2021-ва година, Фуудобокс си партнира с Bosch в третия етап от кампанията Не изхвърляй - помогни под наслов Бъди отговорен, спаси храна. По време на дарителската кампания за 3 дни се спасяват над 60 килограма храна, която е останала непродадена от различни пекарни и заведения, и биват дарени във фондация Светът на Мария

През април 2022 Фуудобокс печели първо място и грантово финансиране от в програмата „Акселератор стартъп София“, която подпомага иновативни стартиращи и социални предприемачи.

На 12 май 2022 Фуудобокс е удостоен с наградата Зелени стартъпи в конкурса на b2b Media group Най-зелените компании в България.

На 13 август 2022 Фуудобокс грабва наградата на публиката и на журито в категория “Отговорни бизнеси по отношение на природата и климата” в Годишните награди за опазване на биоразнообразието на Българска фондация Биоразнообразие. Церемонията се състои в симБиотично - музеят на Атанасовското езеро край град Бургас.

Цел[редактиране | редактиране на кода]

Целта на Фуудобокс е да намали хранителното разхищение. Стартъпът предлага мобилно приложение, което свързва ресторанти, сладкарници, пекарни и хранителни магазини, които имат храна в излишък, която биха изхвърлили, ако не я продадат навреме, с клиенти, които могат да я закупят с минимум 40% отстъпка. Към декември 2022 г. компанията има 10 служители в България.

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Хранителните обекти използват платформата на Фуудобокс, за да уведомят потребителите на приложението какво има за спасяване в дадения ден, като посочат какъв вид храна има (печени храни, ястия, продукти, вегетарианска или веган храна и т.н.) в кутията изненада. Съдържанието се определя от обекта, като потребителят не може да избира какво точно ще има в кутията, но съдържанието задължително трябва да съответства на цената преди отстъпката.  

Потребителите трябва да се регистрират, за да използват услугата. Необходим е мобилен телефон с интернет връзка с операционна система iOS или Android. Потребителят стартира приложението, за да види на интерактивната карта търговските обекти, от които може да вземе кутия изненада. Вижда се разстоянието от местоположението на потребителя и времевия диапазон за вземане на поръчката. Запазването на кутия става през бутона “Поръчай”, където може да бъде въведен и код за допълнителна отстъпка. Клиентът трябва да отиде на място и да заплати кутията си, след което за финализиране на поръчката да избере бутона “Взех кутията”.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]