Хавиер Сиера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хавиер Сиера
Javier Sierra
Хавиер Сиера през 2009 г.
Хавиер Сиера през 2009 г.
Роден11 август 1971 г. (52 г.)
Професияписател, журналист
Националност Испания
Активен период1995-
Жанртрилър, мистерия
Уебсайтenglish.javiersierra.com
Хавиер Сиера в Общомедия

Хавиер Сиера (на испански: Javier Sierra) е испански журналист и писател на бестселъри в жанра исторически трилър.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хавиер Сиера е роден на 11 август 1971 г. в североизточната част на град Теруел, Испания. От ранна възраст той е очарован от света на комуникациите и провежда първата си радиопрограма в Радио Heraldo още 12-годишен. На 16 години пише статии за пресата, а на 18 г. е един от основателите на списанието Ano Cero („Ново летоброене“). Учи журналистика в Мадридския университет Комплутенсе. Когато е на 27 години, става консултант-редактор на едно от най-известните испански месечни списания (Más Allá de la Ciencia), „Отвъд науката“, разпространявано в Испания и Латинска Америка.

Сиера е изключително популярен в родната си Испания и често участва в радио-и телевизионни предавания, като вечерното „Crónicas Marcianas“ (2000-2004) на Telecinco. През пролетта на 2004 г. Сиера представя собственото си телевизионно шоу в Telemadrid, „El Otro Lado де ла realidad“ („Другата страна на реалността“), заслужило признанието на публиката.

Хавиер Сиера живее в Малага, в Коста дел Сол, и е отдаден на пътуване и писане.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Автор е на три книги с публицистика, свързани с исторически и научни загадки, както и четири успешни романа. Започвайки с първия си роман „Синята дама“ Сиера използва литературата като средство за решаване на някои от най-големите загадки на миналото. Той педантично изследва тези тайни в стремежа си да стигне до вероятното решение на въпросите, които те поставят. Романът му „Тайната вечеря“ получава престижната награда Ciudad de Torrevieja и става бестселър в Испания и Латинска Америка. Книгите на Сиера са преведени на двадесет и пет езика, което показва, че страстта му към тайните на миналото е нещо универсално. Настойчив, любознателен, и проницателен, Сиера е посетил повече от двадесет страни, за да изследва техните тайнства – в пирамидите на Египет, в музеите на Турция, в археологическите разкопки на Перу. Работи по още седем нови книги на тема древни мистерии.

Години наред Хавиер Сиера работи с хора като Греъм Хенкок и Робърт Бовал в опит да докаже съществуването на т.нар. „Златен век на човечеството“. Хипотезата му твърди, че цивилизацията на Златния век е изчезнала преди около 10 500 години и е предшественик на всички модерни цивилизации.

В България са издадени 5 книги от Хавиер Сиера от издателство „Хермес“.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Издавани на български език[редактиране | редактиране на кода]

Неиздавани на български език[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]