Хамлидж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
На картата са показани основните водни пътища на варягите: по Волга (в червено) е Пътя от варягите към персите, а Пътя от варягите към гърците (в синьо) минава по Днепър. Стария търговски път свързващ Скандинавия с Новгород е в лилаво, а съществувалите други търговски пътища в периода VIII—XI век са показани в оранжево.

Хамлидж, Хамлъх (записван и като Хбнл или Хмдж) е ранносредновековно название на хазарската столицата, по-известна под името Итил.

Исторически извори[редактиране | редактиране на кода]

Названието фигурира главно в арабски източници от IX век. Според абасидския административен географ Ибн Хурдазбих през IX век Хамлидж е град, който се намира край устието на река, която се влива в Каспийско море[1]. Той е крайната точка на търговския маршрут от северните страни към Джурджан, където търговците плащат десятък на хазарския цар. Подробно описание на града липсва в тези източници. В панегирическа поема на Бухтури се споменава като място, в което получава славата си арабският пълководец Исхак ибн Кунадж, хазарин по произход. При Ибн Руста и свързани с него автори се среща описание, което съвпада с по-късното описание на Итил, разположен в две части на двата различни бряга на Волга. Самото име Итил се появява в изворите от X век.

Интерпретация[редактиране | редактиране на кода]

Отъждествяването на Хамлидж с Итил е общоприето. По-малка част от изследователи, като например ПитърГолдън, смята Хамлидж отделен град във волжката делта, като основание за това черпи от факта, че в някои източници (Мукадиси, Худуд ал-Алам и др) градът се споменава едновременно с Итил.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Райна Заимова, Арабски извори за българите: Христоматия, Тангра ТанНакРа, 2000 ISBN 954-9942-03-1, стр. 28
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Хамлидж“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​