Ханс Шинц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ханс Шинц
Hans Schinz
швейцарски ботаник
Ханс Шинц през 1914 г.
1914 г.
Роден
Починал

Националност Швейцария
Учил вЦюрихски университет
Научна дейност
ОбластБотаника
Работил вЦюрихски университет
Публикации„Флората на Швейцария“
Ханс Шинц в Общомедия

Ханс Шинц (на немски: Hans Schinz) е швейцарски ботаник, изследовател на Африка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Младежки години (1858 – 1884)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 6 декември 1858 година в Цюрих, Швейцария. Изучава естествени науки в Цюрихския университет. След дипломирането си през 1883 г., провежда изследвания в Берлин до 1884.

Изследователска дейност в Африка (1884 – 1887)[редактиране | редактиране на кода]

Адолф Людериц, търговец в Африка

От 1884 до 1887 участва в германска изследователска експедиция в Германска Югозападна Африка (сега Намибия) организирана от търговеца Франц Адолф Едуард Людериц. За две години той извършва обширни научни изследвания и картирания на значителни части от северната половина на Намибия. Резултатите от своите изследвания публикува в Олденбург през 1891 под заглавието: „Deutsch-Südwestafrika, Forschungsreisen durch die deutschen Schutzgebiete Groß- Nama- und Hereroland, nach dem Kunene, dem Ngamisee und Kalahari, 1884 – 1887“, който труд става важен източник за знанията за природата и населението на тази страна.

Зрели години (1888 – 1941)[редактиране | редактиране на кода]

През 1889 постъпва на работа в Цюрихския университет, където през 1895 е назначен за професор по ботаника и същата година става директор на Цюрихската ботаническа градина.

В периода 1900 – 1923 публикува няколко тома от „Flora der Schweiz“ („Флората на Швейцария“).

Умира на 30 октомври 1941 година в Цюрих на 82-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Горнунг, М. Б., Ю. Г. Липец и И. Олейников, История открытия и исследования Африки, М., 1973, стр. 389 – 390.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hans Schinz в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​