Хота

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хота
65.5° с. ш. -118.4833° и. д.
Местоположение в Канада
МестоположениеСеверозападни територии
Координати65°04′ с. ш. 118°32′ з. д. / 65.066667° с. ш. 118.533333° з. д.
Притоцирека Камсъл
Оттокрека Камсъл
Дължина60 km
Ширина28 km
Площ918 km2
Надм. височина180 m

Езерото Хота (на английски: Hottah Lake) е 6-о по големина езеро в Северозападните територии на Канада. Площта му, заедно с островите в него е 918 км2[1], която му отрежда 48-о място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 840 км2[1]. Надморската височина на водата е 180 м[1].

Карта на Голямото мече езеро и разположеното на югоизток от него езеро Хота

Езерото се намира в централната част на Северозападните територии на Канада, на 36 км югоизточно от залива Маквикар Арм на Голямото мече езеро. Дължината му от север на юг е 60 км, а максималната му ширина – 28 км.

Маккей има силно разчленена брегова линия, с множество заливи, полуострови, канали и острови с площ от 78 км2.

През езерото от юг на север протича река Камсъл, която след като премине през още няколко езера се влива в югоизточния ъгъл на залива Мактавиш Арм на Голямото мече езеро.

По бреговете на езерото няма постоянни селища, но през краткия летен сезон се посещава от стотици ловци и риболовци.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Хотта“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​