Хризопраз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хризопраз
Суров камък хризопраз, оцветен в интензивно зелено чрез примес на керолит
Общи
Категорияминерал
Формула
(повтаряща се единица)
SiO2
Характеристики
Цвятмаслинено до ябълково зелено
Кристална систематригонална
Цепителностне
Чупливосткрехък
Твърдост по Моос6,0 – 7,0
Блясъкмазно, восъчно
Цвят на чертатабяла
Прозрачностпочти непрозрачен до почти прозрачен
Специфично тегло2.651 – 2.91
Плътност2,6 г/см³
Двойно лъчепречупване0,004 – 0,009
Хризопраз в Общомедия

Хризопраз (от гръцки: χρυσός (хризос) = „златен“ и πράσον (прасинос) = „зелен“) е разновидност халцедона, който от своя страна пък е микрокристална разновидност на кварца. Следователно хризопразът има същите химични, физични и оптични свойства като халцедона. Хризопразът може да се намери сред находищата на серпентинит близо до с. Шклари в Полша.

Хризопразът има ябълково-зелен до изумрудено-зелен цвят поради примес на керолит – вид талк, съдържащ никел, цветът обаче може да избледнее с времето под въздействието на топлина и слънчева светлина. Това стареене на камъка може да бъде спряно или върнато назад, ако се съхранява на влажно място.

Хризопразът е популярен, но чувствителен скъпоценен камък, който често се имитира с помощта на зелено оцветен ахат, което обаче според регламентите на Международната конфедерация на бижутерите (CIBJO) трябва да бъде посочено върху продукта.

Хризопраз като галтован камък

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Chrysopras в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​