Чарлз Робърт Ашби

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чарлз Ашби
Charles Robert Ashbee
английски архитект, дизайнер и предприемач
Роден
Починал
23 май 1942 г. (79 г.)

Националност Англия
Учил вКингс Колидж[1]
Чарлз Ашби в Общомедия

Чарлз Робърт Ашби (на английски: Charles Robert Ashbee) е английски архитект, дизайнер и предприемач с водеща роля за развитието на движението Изкуства и занаяти в Англия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 май 1863 година в Лондон, Англия, син на Хенри Спенсър Ашби – бизнесмен и колекционер на еротична литература. Завършва колежа Уелингтън в Бъркшър. От 1883 до 1886 г. следва история в Кралския колеж (Кингс Колидж), Кеймбридж. След обучение при архитекта Джордж Фредерик Бодли, през 1887 г. Ашби открива училище по занаяти (School of Handicraft) и през 1888 г. – свързана с него работилница (Guild of Handicraft) в Лондон. През 1902 г. Guild of Handicraft се премества в Чипинг Кампдън (Chipping Campden) в Глостършър. До 1905 г. търсенето на такава продукция силно намалява и предприятието е ликвидирано през 1907 г. The Guild of Handicraft специализира в изработка на изделия от метал, бижута, емайлирани съдове и мебели. Самият Ашби проявява интерес към разработване на цялостен жилищен дизайн, в т.ч. дизайн на мебели, декоративни предмети, камини.

След затварянето през 1897 г. на печатницата Келмскот Прес (Kelmscott Press), основана през 1891 г. от Уилям Морис, Ашби привлича много от печатарите, работили там, и основава Есекс Хаус Прес (Essex House Press). В периода 1898 – 1910 г. Есекс Хаус Прес издава над 70 заглавия.

Ашби е основател на Survey of London (Картографиране на Лондон) – проект, чиято цел е да направи историческо и архитектурно изследване на съществувалото от 1889 до 1965 графство Лондон. Инициативата на Ашби е мотивирана от желанието му да бъдат описани и съхранени старите монументи на Лондон.

Умира на 23 май 1942 година в Севъноукс, Кент, на 79-годишна възраст.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • F. MacCarthy, 1981. Simple Life: C.R. Ashbee in the Cotswolds (University of California Press) ((en))
  • A. Crawford, 1986. C.R. Ashbee, Architect, Designer & Romantic Socialist (Yale University Press) ((en))

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Charles Robert Ashbee в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​