Черноморка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Черноморка
Черноморочка
РежисьориАлексей Коренев
СценаристиЕвгений Помещиков
В ролитеСветлана Живанкова
Владимир Земляникин
Константин Кулчицкий
Олег Борисов
Дмитрий Франко
Дая Смирнова
Юрий Сарийчев
Николай Яковченко
Сергей Мартинсон
Тамара Носова
МузикаОскар Сандлер
ОператорВасилий Симбирцев
Радомир Василевский
РазпространителОдеска киностудия
Жанркомедия
мюзикъл
Премиера1959
Времетраене80 минути
Страна СССР
Езикруски
Цветностцветен
Външни препратки
IMDb

„Черноморка“ (на руски: Черноморочка) е съветска комедия от 1959 г., заснета от Одеска киностудия. Филмът се явява първа работа на режисьора Алексей Коренев.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Девойката Софийка (Светлана Живанкова) живее в рибарско селище. Тя е жизнерадостна и талантлива, великолепно пее и радва със своите песни земляците си. Обича своя приятел Вася (Владимир Земляникин), курсант в морското училище, и мечтае да замине с него в Одеса. Сериозният Василий мечтае тя да отиде да учи в училището за радисти, за да може в бъдеще те двамата да работят заедно.

Отпуската на Василий свършва и влюбените младежи, изпълнени с планове, купуват два билета за Одеса, но не е било писано мечтите им да се осъществят. В навечерието на тяхното заминаване в селото пристига на гастрол джаз оркестъра на Омелский (Сергей Мартинсон). По време на тяхното изпълнение лекомислената Софийка по детински се добира до сцената, гръмко приглася на солистката, че даже я превъзхожда. Музикантите канят момичето да се присъедини към оркестъра. Софийка, забравяйки обещанията към любимия, с радост приема.

Одеса. Софийка не може повече да се насилва и да изпълнява посредствените творби на Омелский. Тя страда и от раздялата си с Вася. Василий също не може да си намери място от тъга. В опитите си да вразуми Софийка, той преглъща цялата горчивина и се опитва да задущи любовната си страст.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Филмът се явява като режисьорски дебют на Алексей Коренев.

Песните във филма се изпълняват на украински език.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Черноморочка“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​