Чечилия Бартоли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чечилия Бартоли
Cecilia Bartoli
италианска певица

Родена
4 юни 1966 г. (57 г.)

Активен периодот 1987 г.
НаградиНаграда Сонинг (2010)[1]
Семейство

Уебсайтwww.ceciliabartoli.com
Чечилия Бартоли в Общомедия

Чечилия Бартоли (на италиански: Cecilia Bartoli) е италианска оперна певица, мецо-сопран. Изявява се предимно в оперите на Моцарт и Росини, а така също и в не толкова популярни творби от барокови композитори. Въпреки че гласът ѝ е със сравнително малък певчески диапазон, със специфичния си тембър тя постига отличен вокален и драматичен ефект. Бартоли е една от най-популярните и най-продаваните оперни певици в последните години.

Израства в семейство на професионални певци. На 9 години прави първата си публична изява в операта Тоска в ролята на овчаря. След това Бартоли започва да учи в Conservatorio di Santa Cecilia.

През 1985, на 19 г., Бартоли има участие в шоу за таланти по италианска телевизия, където диригентът Рикардо Мути я вижда и впечатлен от таланта ѝ я кани в Ла Скала. Няколко години по-късно – през 1990 г. – е поканена от Херберт фон Караян да пее на залцбургския великденски фестивал.

През 1996 прави своя дебют в Метрополитън опера като Деспина в операта „Така правят всички“ от Моцарт.

Поради специфичния си глас, Бартоли набляга на изпълненията на творби от по-ранните композитори от епохата на барока и класицизма като Вивалди, Глук, Салиери, Хайдн и Хендел.

В началото на 2005 изпълнява и роля за колоратурен сопран – тази на Клеопатра от хенделовата опера „Юлий Цезар“

Избрана дискография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mezzo-soprano Cecilia Bartoli wins $123K Sonning Music Prize // 13 май 2009 г. Посетен на 22 май 2022 г. (на английски)