Шиндлерюден

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Оскар Шиндлер
Мечислав Пемпер, 1940

Шиндлерюден (нем. Schindlerjuden) са група от около 1200 евреи, които са били спасени от Оскар Шиндлер по време на Холокоста. Те са оцелели по времето на нацисткия режим почти изцяло с интервенцията на Шиндлер, който ги е защитавал, като ги е наел на работа във неговата фабрика за емайлирани съдове в Краков и след 1944 във фабриката му за въоръжение в окупирана Чехословакия. Там те избягват да бъдат изпращани в лагерите на смъртта и оцеляват войната.

Тяхната история е описана в книгата Ковчегът на Шиндлер на Томас Кинийли и филма на Стивън Спилбърг Списъкът на Шиндлер. Полдек Пфеферберг, един от оцелелите, убедил Томас Кинийли да напише романа и Стивън Спилбърг да продуцира филма.

През 2012 е изчислено, че има над 8500 потомци на оцелелите в САЩ, Израел и други страни.[1]

Списъци със затворници[редактиране | редактиране на кода]

Оригиналният списък на шиндлерюден – хората, които са транспортирани до фабриката на Шиндлер в Брненец, окупирана Чехословакия, е бил изготвен от Мечислав Пемпер, Ицхак Щерн и Оскар Шиндлер през септември и октомври 1944.[2][3][4] Той най-вероятно вече не съществува.

Още един списък с 1000 имена, компилиран от Пемпер, когато евреите пристигнали на 21 октомври 1944 във фабриката на Шиндлер, е бил представен през 1958.[5]

Два списъка с 1098 затворници, направени от администрацията на лагерите в Брненец на 18 април 1945, са запазени и се съхраняват в мемориал в Яд Ва-Шем, където Оскар и Емили Шиндлер са признати като Праведници на света. Целият списък съдържа 297 жени, докато вторият съдържа 801 мъже. Има няколко запазени копия от април 1945, като някои са в музеи, а други – в семействата на бившите затворници.

Известни Шиндлерюден[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]